Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

Njegošev sobni sat izložen u Cetinjskom manastiru

Njegošev sobni sat, koji se nalazi na spisku trezorskih vrijednosti upućenom Narodnoj banci Jugoslavije, koji je 1975. godine potpisao tadašnji direktor Muzeja Cetinje, Stanislav Rako Vujošević, izložen je u Riznici Cetinjskog manastira na Cetinju, saopšteno je danas iz Narodnog muzeja Crne Gore

Njegošev sobni sat, koji se nalazi na spisku trezorskih vrijednosti upućenom Narodnoj banci Jugoslavije, koji je 1975. godine potpisao tadašnji direktor Muzeja Cetinje, Stanislav Rako Vujošević, izložen je u Riznici Cetinjskog manastira na Cetinju, saopšteno je danas iz Narodnog muzeja Crne Gore.

Prošle godine tehničar u informacionom centru Narodnog muzeja Aleksandar Berkuljan podnio je krivičnu prijavu, u kojoj je naveo da je Njegošev sobni sat, ukrašen brilijantima, nestao iz Narodnog muzeja.

U muzeju su naglasili da je njegov nestanak izazvao interesovanje crnogorske javnosti, ističući da Njegošev sobni sat nije uveden u knjige inventara Državnog muzeja, niti Njegoševog muzeja.

“U knjizi Jevta Milovića, “Njegoš u slici i riječi” nalazi se fotografija sata sa legendom ispod – Njegošev sobni sat, ali bez obrazloženja gdje je snimljen ili gdje se nalazi. Podsjećamo da se u Njegoševom muzeju nalazi sat iz 19. vijeka, koji je Narodnom muzeju Crne Gore, poklonio antikvar Dušan Ivanović iz Pariza, koji je 1986. godine posjetio Cetinje i, kako je zapisano u ondašnjoj štampi, godinu dana kasnije poslao ovaj vrijedan poklon Narodnom muzeju Crne Gore”, ukazuju u Narodnom muzeji.

Kako su naveli, činjenica je da ta dva sata nisu evidentirana u zakonom propisanim knjigama, što je predstavljalo dodatne probleme u radu Revizione komisije.

“Narodni muzej Crne Gore će i u narednom periodu, pažljivo preispitivati sve evidentirane i prijavljene nedostatke muzejskog materijala, kako bi za sve nedostajuće predmete, bili pokrenuti postupci kod nadležnih organa”, poručili su iz te ustanove.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve