Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Nikolić: Visoko obrazovanje, istraživanja i inovacije ključni za međunarodni prosperitet

“Visoko obrazovanje, istraživanja i inovacije imaju ključnu ulogu u podsticanju ekonomskog prosperiteta, socijalne kohezije i međunarodne produktivnosti i konkurentnosti“, poručio je Nikolić na događaju koji se održava, u Budvi 7. i 8. maja 2019, pod sloganom “Integracija za ljude, razvoj za region“

Visoko obrazovanje, istraživanja i inovacije ključni su za međunarodni prosperitet, kazao je rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić, otvarajući četvrti Forum Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) i drugu zajedničku konferenciju univerziteta, privrednih komora i gradova Jadransko-Jonskog regiona.

“Visoko obrazovanje, istraživanja i inovacije imaju ključnu ulogu u podsticanju ekonomskog prosperiteta, socijalne kohezije i međunarodne produktivnosti i konkurentnosti“, poručio je Nikolić na događaju koji se održava, u Budvi 7. i 8. maja 2019, pod sloganom “Integracija za ljude, razvoj za region“.

U toku perioda predsjedavanja Crne Gore Jadransko-jonskom inicijativom i predsjedavanja Univerziteta Crne Gore UNIADRION asocijacijom, Univerzitet je, kazao je Nikolić, usmjerio svoje aktivnosti ka intezivnijem povezivanju univerziteta, kroz transfer znanja i nastavne prakse; kadrovsku i studentsku mobilnost, istraživačke projekte.

“Sinergetskim djelovanjem i kumulativnim zalaganjem, efikasnije ćemo zastupati zajedničke interese; promovisati razvojne prioritete i naučne inicijative, i osigurati konkurentan pristup međunarodnim projektnim fondovima i referentnim akademskim institucijama”, kazao je Nikolić.

Nikolić je dodao da ka pametnom rastu i održivom razvoju nacionalnih privreda i cjelokupnog regiona vodi intenzivna saradnja akademskih zajednica, privrednih subjekata, javne uprave, civilnog društva i međunarodnih institucija, kroz naučno preduzetništvo, transfer znanja i tehnologija i tržišno-orjentisane inovacije.

“Bez znanja i kompetencija, nema inovacija i rasta. Bez saradnje i udruživanja snaga, nema integracija i budućnosti regiona“, zaključio je rektor Nikolić izrazivši nadu da će ovaj forum i konferencija poslužiti kao produktivna platforma za stručne debate, razvojne ideje i adresiranje izazova na putu osiguranja dugoročne održivosti, međunarodne konkurentnosti i prosperitetne budućnosti zemalja Jadransko-jonske regije.

UNIADRION je, podsjetimo, asocijacija univerziteta Jadransko – jonske regije, osnovana još 2000. godine, sa ciljem umrežavanja i jačanja naučno-istraživačkih kapaciteta oko 40 univerziteta i istraživačkih centara, promovisanja zajedničkih projekata i programa, kao i podsticanja akademske, kulturne i društvene integracije jadransko-jonske regije.

Univerzitetska saradnja se fokusira na prioritetne tematske oblasti, definisane u skladu sa Strategijom Evropske unije za Jadransko-jonski region EUSAIR.

Među njima su Održivi turizam koji uključuje Proširivanje turističkih ponuda i Održivo i odgovorno upravljanje turizmom, i Plavi rast koji uključuje Plave tehnologije, Ribarstvo i akvakulturu i Pomorsku politiku i usluge u pomorstvu, o kojima će se raspravljati na posebnim panelima u toku trajanja ovog foruma.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve