Zdravstvene vlasti Njujorka upozorile su ove nedjelje na slučajeve oboljele djece sa sindromima koje ljekari ne mogu potpuno objasniti, pošto su i u evropskim zemljama teško pogođenim novim korona virusom zabilježeni slučajevi neobične bolest među najmlađima s mogućim vezama s COVID-19, pišu svjetski mediji.

Foto: RSE

Njujorške zdravstvene vlasti upozorile su na neobičnu i potencijalno ozbiljnu upalu kod 15 djece s mogućim vezama s bolešću COVID-19, piše Vašington post.

Djeca starosti od dvije do 15 godina imala su povišenu temperaturu, sa simptomima sličnim kao kod Kavasakijeve bolesti (sindrom limfnih čvorova). Više od polovine imala je osip, bol u stomaku, povraćanje i dijareju, dok je manje od polovine djece imala respiratorne probleme.

Svi pacijenti navedeni u izvještaju su primljeni na intenzivnu njegu i bila im je potrebna kardio ili respiratorna podrška, a petoro djece je stavljeno na respiratore, navodi Vašington post i ističe da nije bilo smrtnih slučajeva.

Britanske zdravstvene vlasti izdale su slično upozorenje u aprilu navodeći da je u Londonu i drugim regionima zabilježen rast broja djece različite dobi s višestrukim upalama koje su zahtijevale intenzivnu njegu.

Ljekari širom SAD su naglasili da je broj djece primljen u bolnice veoma mali i da velika većina djece zaražene novim korona virom pokazuje blage simptome, ako ih uopšte imaju, navodi Vašington post, ukazujući da ljekari kažu da su ispitivanja u radnoj fazi i da je moguće da upale kod djece možda ne izazva novi korona virus, već da je u pitanju neki drugi uzrok.

Misteriozni sindrom

Misteriozni sindrom sa simptomima toksičkog šoka ili Kavasakijeve bolesti je privukao pažnju posljednjih nedjelja pošto su se slični slučajevi pojavili u evropskim zemljama teško pogođenim korona virusom, ukazuje Njujork tajms.

U obavještenju zdravstvenih vlasti Njujorka je navedeno da pun spektar te bolesti kod djece nije poznat, podvlači list, dodajući da je od 15 mladih pacijenata, većina ili bila pozitivna na korona virus ili je testovima na antitijela ustanovljeno da je ranije bila inficirana.

Komesar za zdravstvo države Njujorka Hauard Zuker rekao je da zdravstvene vlasti ispituju slučajeve slične Kavasakijevom sindromu kod djece i adolescenata u Evropi, što je bila i tema web seminara prošle nedjelje.

Izvještaji o bolesnoj djeci s neobičnim sindromima u Njujorku su cirkulisali nekoliko dana, ali su, kako ističe njujorški list, u ponedjeljak, 4. aprila, zdravstvene vlasti tog grada prvi put upozorili ljekare da paze na pacijente koji ih mogu imati.

Pedijatri su pozvali roditelje čija djeca imaju visoku temperaturu, osip ili stomačne bolove da odmah pozovu ljekare, zabrinuti da roditelji neće voditi svoju djecu u bolnicu zbog pandemije, piše Njujork tajms i ukazuje da dok se razmatra povratak u škole, zdravstveni stručnjaci kažu da mali broj neobičnih slučajeva ne bi trebalo da spriječi vlasti da ponovno otvore škole.

Više od 100 slučajeva u svijetu

Više od 100 slučajeva djece s neobičnom bolešću se pojavilo u najmanje šest zemlja, ističe Gardijan ukazujući da ljekari u Francuskoj, Italiji, SAD, Španiji, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji ispituju upale kod djece.

Sindromi kod djece, kako navodi britanski list, liče na Kavasakijevu bolest s upalama krvnih sudova što kod djece izazva visoku temperaturu, osip na leđima, grudima i stomaku, crvenilo očiju, otoke ruku i stopala, kao i uvećanje limfnih čvorovima na vratu.

Kavasakijeva bolest je rijetka, ističe Gardijan. U SAD se ona godišnje dijagnostifikuje kod oko 3.000 dece, dok u zemlji ima 74 miliona djece mlađe od 18 godine.

Uzroci Kavasakijeve bolesti nisu poznati, mada su je neki istraživački članci povezali s virusnom zarazom, navodi list. Prvi put je dijagnostifikovana kod djece u Japanu 60-ih godina prošlog vijeka i, prema američkom udruženju za kardiovaskularne bolesti, izgleda da nije zarazna ili nasljedna.

Ostaje nejasno kakva je veza te bolesti s novim korona virusom koji izazva bolest COVID-19, ukazuje Gardijan.

Ljekari navode da i dalje izgleda da su ozbiljna obolijevanja kao posljedica COVID-19 veoma rijetka kod djece. Ipak, kako navodi Gardijan, od početka pandemije, ljekari su primili pacijente s Kavasakijevom bolešću koja takođe imaju COVID-19. Prvi poznati slučaj je šestomesečna beba u Kaliforniji koja je primljena u bolnicu sa simptomima Kavasakijeve bolesti, a dijagnostifikovan joj je i COVID-19.

Nejasna veza

Mada se u zemljama s velikim brojem slučajeva korona virusa zabe+ilježeni slučajevi povezuju s Kavasakijevom bolešću, stručnjaci kažu da je prerano da se ustanovi da li postoji direktna veza između virusa koji izaziva COVID-19 i te bolesti koja se javlja uglavnom kode dece mlađe od pet godina, ukazuje Euronews.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba sugerisala je da “možda postoji drugi, još neidentifikovani, infektivni patogen povezan s tim slučajevima”.

Kardiolog iz Kraljevske dječije bolnice u Bristolu Robert Tuloh rekao je za Euronews da je moguće da postoje teži slučajevi Kavasakijeve bolesti pošto su kasno prijavljeni, možda zato što se pogrešno vjerovalo da je riječ o COVID-19, ali i da postoji mogućnost da je Kavasakijevu bolest pokrenuo COVID-19 ili da je povezana s korona virusom.

Biće potrebno mnogo mjeseci pre nego epidemiolozi ustanove da li postoji veza, rekao je Tuloh, dodajući da se vjerovalo da je postojala veza između Kakvasakijeve bolesti i SARS-a 2003, ali da je ta teorija opovrgnuta.

Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) takođe je prošle nedjelje potvrdila da ispituje rijetku upalu kod djece.

Maria Van Kerhova iz SZO rekla je da postoje izvještaji o djeci u pojedinim evropskim zemljama s inflatornim simptomima, sličnim Kavasakijevom sindromu, ali da su ti slučajevi veoma rijetki.

Ona je rekla da je SZO pozvao globalnu mrežu kliničkih stručnjaka da budu na oprezu i obezbijede sistematično prikupljanje informacija o djeci da bi se bolje razumjelo kakva se bolest javlja kod djece i obezbijedilo liječenje.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve