Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Nekadašnji KotorArt talenti promišljaju o razvoju kulture Crne Gore

Planirano je da se na Forumu mladih umjetnika analizira i promišlja o aktuelnom stanju u umjetničkoj muzici Crne Gore, sa fokusom na položaj mladih umjetnika, te razmotre i predlože mjere koje bi doprinijele njenom budućem poboljšanju i razvoju

Međunarodni festival KotorArt organizuje Forum mladih umjetnika koji će se održati u Kreativnom habu u Kotoru, 7. avgusta, sa početkom u 21 čas.

Planirano je da se na Forumu mladih umjetnika analizira i promišlja o aktuelnom stanju u umjetničkoj muzici Crne Gore, sa fokusom na položaj mladih umjetnika, te razmotre i predlože mjere koje bi doprinijele njenom budućem poboljšanju i razvoju. U okviru cjelodnevnog programa planiran je zatvoren rad dvije fokus grupe o institucionalnim i umjetničkim aspektima teme, nakon čega će biti upriličen i javni program.

Učesnici Foruma mladih umjetnika su pijanisti Andrija Jovović i Miljana Nikolić, sopranistkinja Petra Radulović, violončelisti Sari ŠaćiriEden Sekulović i Kosta Popović, violinisti Viktor HuterVukica Rašović i Dušan Obrenović, kao i kompozitor Marko Kovač.

Andrija Jovović
Miljana Nikolić
Petra Radulović
Sari Šaćiri
Eden Sekulović
Kosta Popović
Viktor Huter
Vukica Rašović
Dušan Obrenović

Mladi umjetnici, među kojima je većina bila angažovana u okviru višegodišnjeg serijala KotorArt talenti, imaće priliku da u okviru Foruma razmjene iskustva iz različitih evropskih zemalja u kojima studiraju i žive, daju komparativne primjere i ideje koje mogu uticati na podizanje kvaliteta kulturnog života Crne Gore, i temama koje se tiču mladih. Ove mlade profesionalce će kroz fokus grupe i debate voditi moderatorke Marija Ružić Stojanović, direktorica programa za jačanje kapaciteta OCD institucija i medija, i Sara Mandić, pijanistkinja i menadžerka u kulturi i medijima.

Cilj je da kao neki od budućih nosilaca crnogorske muzičke scene, procijenimo situaciju i damo konkretne predloge i ideje koje će osnažiti i našu muzičku umjetnost, ili je možda i odvesti u nekon novom pravcu. Pravi je momenat da se utiče na letargičnost mladih i njihovo izbjegavanje da učestvuju u promišljanju i kreiranju politika, a kasnije u donošenju odluka. KotorArt je za ovakav prvi korak odlična platforma“, stakao je pijanista Andrija Jovović, jedan od učesnika Foruma.

Serijal KotorArt talenati ove godine je podržan od strane agencije za luksuzne nekretnine, Montenegro Sotheby’s Realty, dugogodišnjeg i važnog prijatelja i poslovnog partnera festivala.

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve