Srijeda, 7 Decembra, 2022
Rubrika:

Naučnici upozoravaju: Postoji veza između produženog kovida i samoubistva

Dr Šer je rekao da su poremećaji bola generalno veoma jaki prediktor samoubistva, kao i zapaljenje u mozgu, koje je nekoliko studija povezalo sa dugotrajnim kovidom.

Nekoliko naučnika iz organizacija uključujući Nacionalni institut za zdravlje SAD i britansku agenciju za prikupljanje podataka počinju da proučavaju potencijalnu vezu nakon dokaza o povećanim slučajevima depresije i samoubilačkih misli među ljudima sa dugotrajnim kovidom, kao i sve većem broju poznatih smrtnih slučajeva, prenose agencije.

„Siguran sam da je produženi kovid povezan sa samoubilačkim mislima, sa pokušajima samoubistva, sa planovima samoubistva i rizikom od samoubilačke smrti. Ali jednostavno nemamo epidemiološke podatke“, rekao je dr Leo Šer, psihijatar u zdravstvenom sistemu „Mount Sinai“ u Njujorku koji proučava poremećaje raspoloženja i samoubilačko ponašanje.

Među ključnim pitanjima koja sada ispituju istraživači su i da li se rizik od samoubistva potencijalno povećava među pacijentima jer virus mijenja biologiju mozga? Ili gubitak njihove sposobnosti da funkcionišu kao nekada gura ljude na ivicu, kao što se može dogoditi sa drugim dugoročnim zdravstvenim stanjima?

Dr Šer je rekao da su poremećaji bola generalno veoma jaki prediktor samoubistva, kao i zapaljenje u mozgu, koje je nekoliko studija povezalo sa dugotrajnim kovidom.

„Ovo bi trebalo da shvatimo ozbiljno“, dodao je on.

Analiza za Rojters koju je sprovela kompanija za zdravstvene podatke „Truveta“ sa sjedištem u Sijetlu pokazala je da pacijenti sa dugotrajnim kovidom imaju skoro dvostruko veću vjerovatnoću da dobiju prvi recept za antidepresive u roku od 90 dana od početne dijagnoze kovida u poređenju sa ljudima kojima je dijagnostikovan samo kovid.

Analiza je zasnovana na podacima iz 20 glavnih bolničkih sistema u SAD, uključujući više od 1,3 miliona odraslih sa dijagnozom kovida i 19.000 sa dijagnozom produženog kovida između maja 2020. i jula 2022.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve