Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Najstroža kazna zbog serije Squid Game

Jasno je da je sloboda prijetnja svakom režimu, pa je Sjeverna Koreja 2020. godine donijela novi zakon koji omogućava smrtnu kaznu za gledanje, posjedovanje i distribuciju sadržaja iz kapitalističkih zemalja kao što su Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države

Radio Free Asia je prošle nedjelje objavio da je serija Squid Game stigla do Sjeverne Koreje na USB uređajima i SD karticama. Učenik koji je sadržaj prokrijumčario osuđen je na smrt strijeljanjem.

Prema izvještajima radi se o učeniku koji je kupio seriju, te je donio u zemlju u kojoj je mnogo toga zabranjeno. Squid Game je pogledalo još petoro đaka iz Sjeverne Koreje, te su zbog toga dobili nešto blažu kaznu od krijumčara – po pet godina teškog prinudnog rada. Administratori i direktor škole koju je učenik pohađao dobili su otkaze i izbačeni su iz Radničke partije, a mogli bi da završe u rudnicima u udaljenom dijelu zemlje.

Problem je počeo kada je osuđeni mladić seriju pogledao s najboljim prijateljim iz odjeljenja, koji je o sadržaju govorio drugim učenicima, pa su i oni poželjeli da pogledaju južnokorejsku seriju. U Sjevernoj Koreji se prije toga pisalo o seriji, te se tvrdilo da prikazuje negativne aspekte slobode u Južnoj Koreji. Ipak, gledanje serije je zabranjeno, kao uostalom i svih ostalih južnokorejskih programa.

Jasno je da je sloboda prijetnja svakom režimu, pa je Sjeverna Koreja 2020. godine donijela novi zakon koji omogućava smrtnu kaznu za gledanje, posjedovanje i distribuciju sadržaja iz kapitalističkih zemalja kao što su Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države. Zanimljiva je glasina po kojoj je jedan učenik uspio da izbegne kaznu, budući da su bogati roditelji podmitili vlasti, i to s tri hiljade američkih dolara.

Još jedan građanin je prije nekoliko mjeseci osuđen na smrt iz istog razloga, budući da je prodavao južnokorejsku muziku i TV emisije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve