Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Nagrada Žarku Vučiniću za najbolju bajku na međunarodnom Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu

Za ''Bajku o Belom jelenu''

Nedavno je u Sarajevu završen deveti Festival dječije umjetnosti (FEDU) dodjelom nagrada najboljim književnim, muzičkim i dramskim stvaraocima.

U kategoriji odraslih za međunarodni Konkurs za najljepšu bajku 2023. godine prispjelo je 56 bajki. Po jednoglasnoj odluci žirija Prvu nagradu za najbolje spisateljsko pero “Aidin maslačak Bajka”, dobio je pisac za djecu iz Crne Gore Žarko Vučinić za “Bajku o Belom jelenu”.

Dodjela nagrade

U obrazloženju nagrade, predsjednik žirija, Muhidin Šarić, istaknuti bosansko-hercegovački pisac za djecu naveo da je “bajka znalački napisana, puna je dinamike iz čijeg se čitanja mogu izvući veoma važne pouke o prijateljstvu i dobroti za koju se vrijedi žrtvovati do samog kraja”.

Drugu nagradu osvojila je Sanja Rotim iz Italije za bajku “Kućica u šumi”, a treću Aida Sečić Nezirević iz BiH za bajku “Crvena haljina”.

Najboljim bajkopiscem među djecom proglašena je učenica osnovne škole Asia Il Halabi za rad „Bajka o drvetu“. Olivera Jelkić, književnica iz Srbije dobila je nagradu za doprinos književnosti za djecu.

FEDU je prvi internacionalni umjetnički festival za djecu u BiH i regionu, kulturni događaj dramskog, literarnog, muzičkog i likovnog karaktera, a cilj je afirmacija stvaralaštva za djecu, ali i dječijeg stvaralaštva.

Nagrada “Aidin maslačak” – Teatar – Grand prix pripada je realizatorima predstave „Drvljaci“ u režiji Vanje Jovanović, Kazališne družine Pinklec Čakovec, Hrvatska.

U takmičarskom pozorišnom programu učestovalo je 11 predstava, između kojih i „Zelena gora” Teatra mladih Cetinje i KC Nikola Đurković Kotor.

U okviru ove manifestacije održana je i naučna konferencija “Recepcija bajke u savremenoj kulturi” na kojoj je učestvovala prof.dr Andrijana Nikolić sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Cetinje sa temom “Od mita do autorske bajke”.

Na Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu, dogovorena je saradnja Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade sa organizatorima festivala, Udruženjem za promociju kulture „FANI” kroz zajedničke aktivnosti koje će promovisati književnost za djecu.

Priznanje „Aidin Maslačak” dodjeljuje se u znak sjećanja na petogodišnju djevojčicu Aidu Kučuk, žrtvu proteklog rata u Bosni i Hercegovini, koja je stradala u maju 1992. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve