Astronomi su u atmosferi Venere, na visini od 50-ak kilometara, detektovali fosfan koji obično ispuštaju živi organizmi. Nisu uspjeli da otkriju drugi proces kojim bi mogli da objasne ovu pojavu, osim kao produkt organizma.

“Sada će mnogi da pokušaju da objasne otkud fosfan tamo gdje nema živih bića, i ja te napore pozdravljam”, rekla je naučnica Klara Susa-Silva, dodavši da je ili u pitanju život ili neki fizički ili hemijski procesi koje ne očekujemo na stjenovitim planetama.

Ova pojava takođe je otvorila vrata mogućnosti da je na Veneri (s prosječnom temperaturom većom od 460 stepeni Celzijusevih) opstao neki oblik života koje ogromna toplota nije uništila.

Venera se smatra “bliznakinjom” planete Zemlje, jer su obije planete slične veličine, mase i stjenovite kompozicije. Ali tu njihove sličnosti prestaju, jer tamo gdje je na Zemlji voda, na Veneri je vreo predio.

Stanje na Veneri je toliko loše da su mnogi naučnici vjerovali da je planeta zapravo mrtva. Neki stoga smatraju da fosfani nisu nusproizvod “plutajućih” stanovnika Venere. Ipak, organizmi se još uvijek čine kao najlogičnija pretpostavka.

“Nevjerovatna je i pomisao da bi tu nešto moglo da živi okruženo sumpornom kisjelinom. Svi geološki i fotohemijski procesi koje poznajemo su suviše neprikladni da bi mogli da proizvedu fosfane kakve smo vidjeli”, smatra profesorka Džejn Grivz sa Univerziteta u Kardifu.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dejan
Dejan
16.09.2020-10:41 10:41

Venera, stara Srpska prestonica