Najpoznatija je po filmovima Muškarci više vole plavuše, Kako se udati za milionera, Princ i igračica i Majmunska posla. Vrhuncem u njenoj karijeri se smatra film Neki to vole vruće, za koji je dobila Zlatni globus za najbolju glumicu.

Iako nezadovoljna svojim ulogama, Američki filmski institut je njen potencijal prepoznao smjestivši je na šesto mjesto na listi deset najvećih glumica svih vremena.

Osim karijere, Monro je intrigirala javnost i njenim privatnim životom, ali i svojim atraktivnim izgledom.

Njen stil ponašanja, frizura ili neki antologijski momenti kao što je haljina koje je poletjela na gore tokom fotografisanja i dan danas se koristi u svijetu šou biznisa kao lajt motiv širom svijeta.

Zbog problema sa kojima se suočavala njena majka, Norma Džin je svoje djetinjstvo provela u hraniteljskim porodicama. U djetinjstvu se često osjećala nevidljivom, zbog toga je i kasnije kada je pričala o svom djetinjstvu izjavila: „Niko mi nikad nije rekao da sam lijepa dok sam bila djevojčica. Svim djevojčicama treba reći da su lijepe, čak i ako nisu!“

U prvi brak je stupila sa 16 godina. Za vrijeme Drugog svjetskog rata radila je u fabrici, kada ju je prvi put primijetio fotograf, koji je otvorio vrata njenoj manekenskoj karijeri. Sa 20 godina je odlučila da se razvede, i promijenila je ime u Merilin Monro. Monro je djevojačko prezime njene majke, a Merilin je srednje ime njene bake.

Njena manekenska karijera je napredovala, nalazila se na naslovnim strana skoro svih časopisa, međutim Merilin je željela da bude glumica. Potpisala je ugovor sa 20th Century Fox-om. Na početku je dobijala male, beznačajne uloge, dok konačno nije privukla pažnju publike u kultnom filmu Sve o Evi.

Merilin se uvijek nalazila u ulozi „glupe plavuše“, koju je na početku rado prihvatala, ali to je kasnije izazivalo sve veće nezadovoljstvo. Željela je da pokaže da ona može da igra ozbiljnije uloge. Godine 1953. slikala se naga za naslovnicu prvog izdanja Plejboja.

Merilin se udavala još dva puta, iako je bila povezivana sa mnogobrojnim muškarcima. U drugi brak je ušla sa bejzbol zvijezdom Džom Dimađiom. Brak je rezultirao razvodom, jer Dimađio nije mogao da se nosi sa njenom slavom.

Umrla je sa 36 godina. Petog avgusta 1962. godine našli su je mrtvu u njenom stanu. Poslije opsežne istrage, policija je utvrdila da je glumica izvršila samoubistvo, uzimanjem prekomjerene doze pilula za spavanje. U vezi sa tim, pojavile su se brojne teorije zavjere.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve