Rezano cvijeće voli limunadu pa će u vazi ostati svježe i desetak dana duže ako u vodu istisnute sok od pola limuna ili umutite vitamin C u prahu.

Isto ćete postići i ako vodi dodate aspirin, odnosno 2 kašike jabučnog octa i 2 kašike šećera.

Ono će duže ostati svježije ako ga prije stavljanja u vazu malo podrežete ispod tekuće vode.

Ruže (i ostalo cvijeće) kojima su se objesili cvjetovi jer ih niste odmah stavili u vazu, ponovo će se uspraviti i oživjeti ako njihove stabljike nakratko držite u vrućoj vodi.

No, kako rezano cvijeće baš ne voli voće, pokraj vaze nikad nemojte držati zdjelu s voćem jer će ono prije uvenuti.

Nadalje, voda u kojoj držite cvijeće neće se usmrditi ako u nju stavite komadić uglja za roštilj.

Lončanice pak, posebno one koje se ponose svojim listovima, vole pivo. Stoga će njihovi listovi postati sjajno zeleni ako ih, nakon što ih suvom krpom očistite od prašine, obrišete mješavinom piva i mlake vode u omjeru 1:1.

Mineralna voda i crni čaj te iskorištene filtar vrećice od čaja idealno su gnojivo za sve vrste lončanica pa ih nemojte baciti, već ih dodajte vodi za zalivanje. Sobne i balkonske biljke možete zalivati i talogom od kafe te vodom u kojoj se kuvao krompir, ali i jaja.

Jednako tako vodi za zalivanje možete dodati i ljuske od jaja i pustiti ih da odstoje preko noći, ali i svježi ili suvi kvasac.

Lončanice, ali i baštensko cvijeće, bolje će uspijevati obložite li zemlju oko njih korama od banana koje su takođe efikasno gnojivo.

Ako želite da vaša paprat bude posebno lijepa i bujna, vodi za zalivanje jednom sedmično dodajte malo mlijeka.

Za razliku od rezanog cvijeća, lončanice vole jabuke pa su komadići jabuke utisnuti u zemlju idealno gnojivo koje posebno podstiče cvjetanje.

Hranom se možete boriti i protiv biljnih nametnika, pa za preventivu u zemlju utisnite češanj bijelog luka.

U slučaju da ste zakasnili, biljnih uši i paukova se riješite tako da lončanice 3 puta sedmično štrcate “pripravkom od luka”

– u hladnu vodu stavite sitno nasjeckani luk i pustite da odstoji jedan dan, procijedite i prelijte u bočicu s raspršivačem ili pak to učinite vodom u kojoj su se kuvale kore od luka.

Izvor: Receptimojekuhinje.com

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve