Kućne biljke neizostavan su dio funkcionalnog dekora doma. Malo dobro raspoređenog zelenila, neće samo oživjeti prostor već i pročistiti zrak – a pomažu i u stvaranju opuštenijeg i ugodnijeg ambijenta u bilo kojoj prostoriji doma.

Već je mnogo puta dokazano da provođenje vremena u prirodi smanjuje nivoe stresa i smanjuje napetost. U stvari, u istraživanju sprovedenom 2008. godine, holandski naučnici ustanovili su da bolesnici, u čijim se sobama u bolnici nalaze biljke, imaju manje nivoe stresa i bolje se oporavljaju od pacijenata bez njih

Zbog svega ovog napravili smo popis veoma korisnih kućnih biljaka koje nisu teške za održavanje, a one ujedno povećavaju nivo kisikeonika i čiste toksine iz zraka u domu. Zagađivači koji se mogu naći u zatvorenim prostorima i uticati na zdravlje su formaldehid, benzen i trikloretilen, ugljen monoksid i nitrogen oksidi, pesticidi i sredstva za dezinfekciju, te radon.

Ovdje je navedeno top 10 najboljih pročišćivača zraka prema istraživanju NASA-inih naučnika.

Aloja / Aloe vera (Aloë barbadensis Miller)

Gel aloje ima mnoga iscjeljujuća svojstva, od ublažavanja boli kod opečene kože, preko zacjeljivanja rana do detoksikacije tijela i poboljšanja imuniteta, a ona pomaže i u poboljšanju kvalitete zraka u vašem domu. Ova biljka može pomoći očistiti zrak od zagađivača koji se nalaze u hemijskim sredstvima za čišćenje. Kad količina hemikalija u zraku postane pretjerana lišće bilje osut će smeđim tačkicama. Samo za informaciju: aloja voli jako puno sunčeve svjetlosti.

Engleski bršljan (Hedera helix)

NASA-ini naučnici navode Engleski bršljan kao jednu od najboljih biljaka za filtriranje zraka, a ovo je i najefikasnija biljka kada je u pitanju apsorpcija formaldehida. Uz to, veoma ga je lako uzgojiti i prilagođava se dobro svakoj sredini. Držite ga na umjerenoj temperaturi i umjerenoj svjetlosti.

Fikus (Ficus Elastica, Ficus benjamina)

Sve vrste fikusa (gumijevaca) dobre su za pročišćavanje zraka u domu, i to su jedne od biljaka koje je najlakše uzdržavati i uzgojiti, a uspijevaju čak i u domovima gdje nema puno svjetlosti i u hladnijoj klimi. Ove biljke snažni su eliminatori toksina i pročišćivači zraka.

Spatifilum / Mirni ljiljan (Spathiphyllum)

Ova prelijepa sobna biljka poznati je pročišćivač zraka. Neutralizuje i smanjuje više vrsta toksičnih gasova među kojima su i ugljen monoksid i formaldehid. Relativno ju je lako uzgajati, odnosno prilično je nezahtjevna za održavanje. Nema velikih prohtjeva po pitanju direktne sunčeve svjetlosti, a kad joj je potrebna voda (zalivanje na nedjeljnoj bazi) sama će pokazati jer će joj lišće klonuti. Pripazite samo da je maknete od kućnih ljubimaca jer je otrovna za njih.

Sanseverija / Sabljica / Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)

Sanseverija je veoma korisna biljka za svaki dom. Ona apsorbuje ugljen dioksid i otpušta kiseonik noću (dok većina biljaka to čini danju), pa je stavite u spavaću sobu. Ova biljka traži dosta topline, držite je barem u umjereno toploj prostoriji. Ne podnosi ni hladnu vodu iz vodovoda, pa je uvijek treba zalivati mlakom, odstajalom vodom (obilno ljeto, zimi zavisno o toplini prostorije). Nikada je nemojte zalijevati u srce biljke – između listova – takvo zalijevanje izaziva sigurno gnjiljenje i propadanje biljke.

Bambus palma (Chamaedorea sefritzii)

I atraktivna bambus palma našla je svoje mjesto na NASA-inom popisu biljaka koje najefikasnije čiste zrak. Ona je posebno efikasna u čišćenju benzena i trikloretilena. Bambus palma nije previše zahtjevna, no treba je dosta često zalijevati (no ne smije biti u vodi) i ne smije biti izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti (najbolje joj je u hladu).

Filodendron (Philodendron oxycardium)

Filodendroni su popularan izbor kao kućna biljke u mnogim domovima, a osim što nisu veoma zahtjevni, odlični su i u filtriranju zraka, posebno u apsorpciji formaldehida. Odgovara im svijetlo mjesto te topli i vlažan zrak, no uspijevaće i u sjenovitom mjestu, samo pripazite da nije na propuhu. Primijetite li da su listovi biljke počeli žutjeti, to znači da je previše zalivate, a ako posmeđe ne zalivate dovoljno.

Kordilina / Zeleni ljiljan / Klorofit (Chlorophytum comosum)

Jedna od najčešćih kućnih boljaka, kordilina je dekorativna, laka za uzgoj i održavanje, a nalazi se i na NASA-inom popisu najboljih pročišćivača zraka. Ova biljka korisna je u borbi protiv zagađivača kao što su benzen, formaldehid, ugljen monoksid i ksilen. Biljka ne traži puno svjetlosti (ne voli direktno svjetlo). Ljeti je zalivajte dva puta sedmično, a zimi otprilike jednom sedmično. Ljeti će joj goditi i prskanje lišća.

Dracena / Zmajevac (Dracaena marginata)

Ova divna biljka može narasti prilično velika (i do visine stropa), što znači da je odlična za dekorisanje i popunjavanje prostora. Ona takođe uklanja toksine iz zraka kao što su ksilen, trikloretilen i formaldehid. Najbolje ju je postaviti u svijetlu prostoriju da bude dalje od direktnog sunca, ali treba izbjegavati propuh. Idealna temperatura za rast biljke je oko 17-27° C (ne smije se spustiti ispod 15° C). Zemlja Dracene treba biti vlažna i treba paziti da se ne isuši. Tokom ljeta obožava prskanje lišća, po zimi to činite samo jednom sedmično.

Zlatni puzavac / Đavolji bršljan (Epipremnum aureum)

Ova biljka takođe ima blagotvorno djelovanje na zdravlje ljudi jer uklanja formaldehid iz zraka čime se poboljšava njegova kvaliteta. Zlatni puzavac jedan je od najboljih izbora za početnike jer može bez problema odoljeti različitim svjetlosnim uslovima u zatvorenom prostoru, no vrlo loše podnosi direktnu izloženost sunčevoj svjetlosti. Redovno zalivanje je poželjno, ali treba paziti da se ne pretjera s količinom vode.

Još biljaka koje poboljšavaju kvalitet zraka u vašem prostoru, smanjuju uticaj štetnih spojeva u prostoru i povećavaju količinu kiseonika:

– Bostonska paprat / Kovrčava paprat / Nefrolepis (Nephrolepis exaltata)

– Hrizantema (Chrysanthemum morifolium)

– Azaleja (Rhododendron simsii)

– Begonija (Begonia semperflorens)

– Gerber (Gerbera jamesonii)

– Kineski kozlac (Aglaonema Crispum ‘Deborah’)

– Drvo života (Dracaena fragnans)

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve