Ako želite da vaša bašta opojno miriše, zasadite neke od sljedećih mirisnih cvjetnica:

*Ruže osvajaju ljepotom i mirisom, a do sada je poznato 24 različitih mirisnih nota ovog cvijeća. Najjače mirišu sorte: “Blue Moon”, “Double Delight” , “Barcarolle”, “Mister Linkoln” , “Old Port” “Abraham Derbi”, “Paul Richard, Rosa The Fairy”.

*Lavanda je višegodišnji polugrm, visine 30-80 cm. Sastoji se iz mnogo uspravnih izdanaka sa uskim listovima. Vrhovi grančica su obrasli sitnim cvjetovima sakupljenim u klasastu cvast. Odgovaraju joj sunčana mjesta i dobro drenirana zemljišta. Prija joj umjereno zalivanje. Ako je sadite u saksije, na dno obavezno stavite drenažni sloj.

*Noćna frajla (Hesperis matronalis) je perena sa nježnim, razgranatim stablom, visine oko 1 m. Ima sitne mirisne cvjetove roze, bijele i nježnoljubičaste boje. Cvjetovi su u toku dana zatvoreni, a noću (do sedam ujutru ) otvoreni. Cvjeta početkom ljeta. Odgovaraju joj svijetla i polusjenovita mjesta i humusno, dobro propusno zemljište.

*Puni karanfil (Dianthus gratianopolitanus) je zimzelena perena visoka od 10-30 cm. Brzo se širi i može da dostigne prečnik od 45 cm. Listovi su plavozelene boje, sakupljeni su u guste rozete. Ima bijele ili ružičaste cvjetove jakog mirisa. Cvjeta od maja do juna. Najbolje uspijeva na osunčanim, ili polusjenovitim položajima na umjereno vlažnom, propusnom zemljištu.

Izvor: Novosti.rs

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments