Meteor koji je u prošlosti izazvao mega-cunami na Marsu

Dubina kratera na Marsu podsjeća na neke koji mogu da se pronađu na Zemlji, a tragovi na južnoj strani mogli su da nastanu usled reakcije okeana na meteor koji se u njega srušio

Sve je više dokaza da se na Marsu nekada nalazio veliki okean, a poslednja istraživanja ukazuju i na to da je meteor koji je napravio Lomonosov krater izazvao i mega-cunami koji je ostavio trag na Crvenoj planeti.

Foto: Ilustacija

Dubina kratera na Marsu podsjeća na neke koji mogu da se pronađu na Zemlji, a tragovi na južnoj strani mogli su da nastanu usled reakcije okeana na meteor koji se u njega srušio. Prva istraživanja ukazuju da su obale okeana nastale usled udara bar još jednog meteora u oblasti u kojoj se nalazi i Lomonosov krater, a najnoviji dokazi oblast sužavaju na mjesto samo jednog udara.

Foto: Ilustacija

Naučnici ipak ističu da ne postoje čvrsti dokazi da je na Marsu prije više milijardi godina postojao okean , te da im je potrebno još vremena kako bi dokazali Lomonosovu teoriju. Tako bi buduće misije na Mars mogle da se fokusiraju samo na ovu oblast, koja bi mogla da pruži dokaze o postojanju vode, a možda i nekih organskih oblika.

Komentari

avatar