Srijeda, 7 Decembra, 2022
Rubrika:

Međunarodni dan muškaraca se slavi danas

Danas je Međunarodni dan muškarca koji se već 22 godine obilježava širom svijeta, s ciljem da istakne pozitivne muške uzore i značaj brige o zdravlju muškaraca i dječaka, koje oni često zanemaruju, ali i kako bi se skrenula pažnja da muškarci imaju kraći životni vijek od žena i da bi trebalo da više brinu o svom zdravlju

Danas je Međunarodni dan muškarca koji se već 22 godine obilježava širom svijeta, s ciljem da istakne pozitivne muške uzore i značaj brige o zdravlju muškaraca i dječaka, koje oni često zanemaruju, ali i kako bi se skrenula pažnja da muškarci imaju kraći životni vijek od žena i da bi trebalo da više brinu o svom zdravlju.

Međunarodni dan muškaraca obilježava se i u cilju poboljšanja rodnih odnosa, kao i promovisanja rodne ravnopravnosti. Ovaj dan prvi put je obilježen 19. novembra 1999. godine u Trinidadu i Tobagu, a danas se slavi u preko 60 država. Za to je zaslužan doktor Džerom Tilaksing sa Vest Indis koledža.

“Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći, pa dobro, postoji Dan očeva, ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi. Šta je s mlađim momcima, tinejdžerima?”, objasnio je on.

Život muškaraca često se povezuje sa fizičkim i psihičkim opterećenjima, zbog čega bi morali više pažnje da posvete sopstvenom zdravlju. Međunarodni dan muškaraca je prilika i da se istaknu dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajednici, porodici, braku i poslu.

Takođe je prilika i da se ukaže na činjenicu da su mnogi muškarci imali pozitivan i nenasilan uticaj na okolinu kroz različite primjere, naglašavajući pritom njihovu pozitivnu ulogu u društvu.

Takođe, uloga muškarca kao saveznika i partnera je veoma značajna i u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Ako razmišljate kako da obilježite svoj dan, mi vam savjetujemo da ga posvetite sebi i uradite nešto za sebe.

Iako će vas partnerka vjerovatno iznenaditi, što će vam svakako uljepšati dan, predlažemo vam da ga i vi učinite još ljepšim tako što ćete od danas uvesti neke promjene i novine u svoj život koje bi pozitivno uticale na vaše zdravlje.

Počnite dan sa stvarima koje volite i koje vas čine srećnim. Promijenite jutarnju rutinu i svakodnevnicu. Ostavite telefon sa strane, pustite omiljenu pjesmu, popijte kafu ili neki drugi napitak, budite sami sa sobom u pozitivnom raspoloženju ili jednostavno poljubite i zagrlite dragu osobu i vidjećete kako ćete se osjećati bolje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve