Četvrtak, 8 Juna, 2023
Rubrika:

MCP manipuliše, pozivaju građane da spriječe usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Iz MCP su najavili da će 15. juna ove godine, na Trojčidanskom saboru uputiti zajedničku poruku crnogorskim vlastima, međunarodnoj zajednici i sveukupnoj javnosti za, kako navode “odbranu naše vjere i svetinja, u duhu mira i ljubavi i uzajamnog poštovanja”

Mitropolija crnogorsko primorska nezadovoljna Vladinim Predlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica pokušava spriječi da se pomenuti zakonski dokument usvoji, pa se ne libi i da pozove svoje sveštenstvo i narod da je u tome podrži.

Iz MCP su najavili da će 15. juna ove godine, na Trojčidanskom saboru uputiti zajedničku poruku crnogorskim vlastima, međunarodnoj zajednici i sveukupnoj javnosti za, kako navode “odbranu naše vjere i svetinja, u duhu mira i ljubavi i uzajamnog poštovanja”.

“Povodom Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je nedavno usvojila Vlada Crne Gore koji bi, ukoliko se u ovom i ovakvom obliku usvoji u Skupštini Crne Gore, doveo u ozbiljna iskušenja našu Mitropoliju i sve pravoslavne eparhije u Crnoj Gori, ugrožavajući im ime, dostojanstvo, predanje i imovinu, kao i povodom 800-godišnjice naših episkopija i autokefalnosti naše pomjesne Srpske Patrijaršije, u saglasju sa ostalim episkopijama iz Crne Gore, Mitropolija crnogorsko-primorska organizuje Trojičindanski narodni sabor za odbranu vjere i svetinja Božijih”, saopšteno je iz MCP.

Oni pozivaju sve sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod na naročiti trodnevni post od 12. do 14. juna ove godine “za iscjeljenje od bratomržnje i za umnoženje bratske ljubavi, kojim će se vjerni pripremiti za Sveto Pričešće na Trojičindanskom saboru”.

“Sabor će se održati 15. juna ove godine u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a započeće Svetom Liturgijom u devet časova, koju će saborno služiti pravoslavni episkopi Crne Gore sa sveštenstvom i vjernim narodom, a nakon Svete Liturgije u 11 časova sa platoa Sabornog hrama biće upućena zajednička poruka svim vjernima, crnogorskim vlastima, međunarodnoj zajednici i sveukupnoj javnosti za odbranu naše vjere i svetinja, u duhu mira i ljubavi i uzajamnog poštovanja”, zaključuju u MCP.

Predloženim zakonom između ostalog predviđeno je da će vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1918. godine i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, kao kulturna baštine Crne Gore, biti upisani kao državna svojina.

MCP to nikako ne odgovara jer postoje dokazi da su mnoge vjerske objekte i zemljište ranije nezakonito prisvojili, na šta je više puta ukazivano iz Crnogorske pravoslavne crkve.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve