Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Mask najavio testiranje moždanih čipova na ljudima, ispitivanje počinje za šest mjeseci

Neuralink razvija moždane čipove koji su zamišljeni da omoguće ljudima sa paralizom da povrate motorne funkcije i liječe bolesti mozga kao što su Parkinsonova, Alchajmerova bolest ili demencija

Američki milijarder Ilon Mask saopštio je da očekuje da će klinička ispitivanja bežičnog moždanog čipa koji je razvila njegova kompanija Neuralink početi na ljudima za šest mjeseci, nakon što su ranije određeni rokovi probijeni.

Neuralink razvija moždane čipove koji su zamišljeni da omoguće ljudima sa paralizom da povrate motorne funkcije i liječe bolesti mozga kao što su Parkinsonova, Alchajmerova bolest ili demencija.

Kompanija je posljednjih godina sprovela testove na životinjama u očekivanju dozvole za testiranje na ljudima koje izdaje Uprava za hranu i ljekove (FDA) SAD, prenosi Rojters.

„Želimo da budemo izuzetno pažljivi i sigurni da će dobro funkcionisati prije nego što ubacimo uređaj u čovjeka, ali mislim da smo većinu naše dokumentacije predali FDA i vjerovatno bi za oko šest mjeseci trebalo da dobijemo dozvolu da testiramo čip na ljudima“, rekao je Mask tokom obraćanja na prezentaciji u sjedištu Neuralinka koja je trajala skoro tri sata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve