Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Rubrika:

MANS – Mreža za afirmaciju neznavenih stručnjaka

Svima u Crnoj Gori je jasno zašto to MANS tako selektivno radi. Onima koji se ozbiljno bave crnogorskom političkom scenom odavno je jasno da se ta NVO preko svojih nazovi "analiza" i "istraživanja" aktivno uključila na političko tržište gdje sebi ili njima bliskim osobama želi na taj način otvoriti prostor za napredak ili djelovanje

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora ili skraćeno MANS već deceniju i po djeluje na crnogorskoj javnoj sceni. U tom periodu ta organizacija je među liderima po prikupljenim donacijama i novcu od grantova kojima finansiraju svoje aktivnosti i istraživanja.

Vanja Ćalović – Marković – Višedecenijski staž u skandalima, akterka u porno videu sa dalmatincima koji su ranije objavili skoro svi mediji!

Očekivalo bi se međutim da za taj novac donatori i finansijeri dobiju kvalitetna i precizna istraživanja koja bi pomogla vlastima da odredjenu anomaliju ispravi i popravi. Međutim, sa crnogorskim MANS-om i njihovim istraživanjima to nije slučaj.

Analize ili kako to u MANS-u zovu studija slučaja, posljednjih godina, a bogami i deceniju cijelu, svodi se na lični obračun sa pojedincima iz vlasti i sa njima bliskim ljudima.

Tako se provjeravaju do najstinijeg detalja svaki euro pojedinim funkcionerima ili se češlja svaki papir nekog projekta, dok osobe koje su “nezvanično” bliske sa MANS-om nikada ne budu predmet njihovih istraživanja. Tenderi koje vode ili institucije kojima upravljaju ili su upravljali ti pojedinici ostaju nedodirljivi za MANS.

Svima u Crnoj Gori je jasno zašto to MANS tako selektivno radi. Onima koji se ozbiljno bave crnogorskom političkom scenom odavno je jasno da se ta NVO preko svojih nazovi “analiza” i “istraživanja” aktivno uključila na političko tržište gdje sebi ili njima bliskim osobama želi na taj način otvoriti prostor za napredak ili djelovanje.

Prinicip je poznat kao “zaglušujuća buka”.

MANS objavi neku navodnu analizu i onda preko sebi bliskim medijima Dan i Vijesti, ali i uz svitu kolega iz NVO i opozicionih partija odjednom javnosti predstavi problematizovani slučaj kao “kriminal neviđenih razmjera”, pa se stiče utisak da bi tada osoba o kojoj se pisalo trebalo odmah da podnese ostavku, ode sama u Tužilaštvo da ga saslušaju, a nakon toga i pravac u pritvor u Spužu.

Miodrag Perović – “Lupež iz Morače” – tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize/ esej o montenegrinskom zlu”, zovu Marko Vešović i Šeki Radončić
Željko Ivanović, -“Goveče” -tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) zovu autori Marko Vešović i Šeki Radončić

Tako to izgleda recimo nekih dan ili dva. I Crna Gora kao i sve druge države ima populiste koji očekuju da se na taj način rješavaju stvari. Ipak, sva sreća većina je onih koji su stručni i trezveni da dobro pročitaju ono što MANS i slični pišu i poručuju.

Ovih dana aktuelna su navodno senzacionalna otkrića MANS-a uperena protiv samog vrha sudske vlasti kao najbolji primjer te negativne i promašene kampanje.

Vještom manipulacijom određenih podataka pokušava se kompromitovati i predstaviti da neko ko je decenijama na visokim i odgovornim pozicijama, navodno, zbog toga što nije dostavljen jedan papir nadležnim organima. To su bile tvrdnje MANS.

Međutim, istina je potpuno drugačija. Taj jedan papir je odavno poslat tamo gdje treba, ali istraživači MANS-a to navodno nijesu znali ili je istina da su znali i sakrili.

Jer da su kao pravi istraživači sve provjerili do kraja onda bi znali da taj slučaj kojim su se bavili nije priča za naslovnice novina. Ali, u tom slučaju onda ne bi bilo priče i istraživanja, a MANS bi morao da se bavi nekim drugim kako ogromne svote novca iz grantova ne bi propale.

I upravo po tom principu ta NVO funkcioniše godinama na crnogorskoj javnoj.sceni. Prikupi podatke, pripremi istraživanje, objavi uradak u medijima, aktiviraju se dežurni “psi” čuvarilika i djela direktorice MANS Vanje Ćalović Marković i eto skandala.

Nikola Marković zvani “Dalmatinac” – Prešao preko svih skandala koji su se vezali za Vanju Ćalović-Marković, pa sa njom nastavio nove

Onda se danima, pa i mjesecima samo govori o tome i kreće salva uvreda na račun državnog funkcionera i svih osoba koje se pominju.

Za njih ne postoji ni ono osnovno pravo da se čuje druga strana i da prezentuje svoje podatke već se osoba koja je meta praktično želi otjerati sa javne funkcije ili uopšte iz javnog života!

MANS se istovremeno predstavlja i kao organizacija koja ima vrsne stručnjake, ali dokazi za to ne postoje, već se čini da je MANS odavno postao Mreža za afirmaciju neznavenih stručnjaka.

A evo i zašto.

Kako je moguće nešto nazvati istraživanjem, a da nemate ni osnovne podatke o tom slučaju? Na desetine je, ako ne i na stotine primjera, gdje se nije uključila ni elementarna logika prilikom upoređivanja određenih informacija i podataka, a pravio se skandal neviđenih razmjera.

Sa druge strane, kada je skandal pokucao na vrata MANS odjednom su zaćutali u toj organizaciji!

Odjednom se dogodilo da MANS koji promoviše transparetnost postane bastion ćutnje! Tada su u pomoć priskočili saradnici i kolege iz dijela NVO sektora kako bi odbranili MANS, ali suština je da se branio politički projekat koji je trebalo da vodeće ljude te NVO promoviše u novu političku elitu.

Međutim, građani Crne Gore kojima se možda može prigovoriti da su inertni i nezainteresovani, ali im se svakako ne može prigovoriti da nijesu mudri i da neke stvari ne prepoznaju.

Uostalom, to je i dokazano na prethodnim izborima gdje su oni koje su gurali MANS i družina iz Vijesti potonuli.

Bilo je još skandala koji su se zataškavali poput onoga kada je došlo do okršaja u stanu direktorice MANS Vanje Ćalović Marković sa njenim nekadašnjim radnikom.

Dimitrije Ostojić – nekadašnji radnik MANS-a, sa kojim se dogodio incident u stanu braćnog para Ćalović Marković

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve