Selo Huaxi u Kini predstavlja pravu misteriju, ono je najbogatije mjesto u Kini i za većinu građana te zemlje ono je svojevrsni komunistički raj. Najpoznatijem po užasno visokom životnom standardu, to se mjesto odvaja od ostatka Kine i iz 55 godina pretvorio se iz ruralnog zaseoka u pravi mali luksuz.

No, kako su se obogatili i kako troše novac nijesu informacije do kojih je lako doći – budući da je stanovnicima Huaxia zabranjeno razgovarati s medijima, rijetko i međusobno razgovaraju, a čak im je zabranjeno i napuštati ga – jer ako napuste selo gube sve što su ikada stekli i ostaju bez ičega.

Krajem 50-ih prošlog vijeka Huaxi je imalo samo oko 600 stanovnika, a procvat je omogućio Wu Renbao, nekadašnji sekretar Komunističke partije koji je razvio plan obogaćivanja, osnovao preko 12 firmi, podstakao rad sa sirovinama poput aluminijumom. Huaxi koji se nalazi u provinciji Jiangsu poznato je i pod nazivom “Prvo selo pod nebom”, a danas ima oko 2000 registrovanih stanovnika koji svi žive u identičnim vilama sagrađenim po uzoru na strane, ali i svi navodno imaju 250 hiljada dolara u banci.

Simbol sela

U selu se nalazi čuveni Svjetski park s repilikama svih slavnih građevina iz svijeta poput Kipa slobode, opere iz Sidneya, Kineskog zida., kao i nov neboder od 328 metara visine i 60 spratova.

U neboderu je hotel s 826 soba, a u njegovom prizemlju nalazi se kip bika napravljen od čistog zlata. Damo vam novac, ali ga ne smijete nositi van. Ipak, neki govore kako život u selu milijunaša nije sve tako bajno – moraju raditi sedam dana u sedmici najčešće u industrijskom sektoru.

Osim toga, i brojka stanovnika je upitna – osim 2000 registrovanih koji su potomci obitelji iz prošlog vijeka, puno je “dotepenaca” koji ne uživaju u luksuznim automobilima, platama i vilama. Njih je navodno na desetine hiljada – na svega jednom kilometru kvadratnom. Povlašteni stanovnici sela takođe ne mogu napustiti selo, odnosno ako to učine – izgubiće sve bogatsvo i novac ne mogu ponijeti sa sobom, pa je upitno koliko su zapravo osobno bogati, a što pripada gradu.

Kockanje kao i droga u selu su strogo zabranjeni, ne postoje klubovi, barovi…

izvor express.hr

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments