Studija objavljena u magazinu Cel otkrila je da je starenje usko povezano sa radom metabolizma, zbog čega je za naš izgled važno ono što jedemo.

Naučnici tvrde da je starenje određeno radom našeg metabolizma, odnosno procesa tokom kojeg tijelo pretvara ono što jedemo u energiju.

Kako starimo, metabolizam se usporava zbog čega dolazi do prestanka učinkovitog rada određenih stanica u tijelu, a to može unazaditi naše zdravlje.

Iako starenje ne možemo zaustaviti, postoji način da se taj proces uspori. S obzirom da je metabolizam usko povezan sa našom prehranom, upravo se u njoj krije ključ.

“Zapadnjački način života” je ono što naučnici identifikuju kao “najvećeg ubrzivača starenja”. Karakteriše ga prehrana bogata kalorijama sa pretjeranom količinom masnoća i bjelančevina, ali ograničenom količinom zdrave hrane.

Na ubrzano starenje utiče izloženost toksinima iz okoline, kao i sjedjelački način života, pa su sve to stvari koje treba izbegavati ako želite da produžite svoj mladalački izgled kože.

Tri osnovna pravila za poboljšanje zdravlja i produžavanje mladenačkog izgleda:

  1. Pridržavanje mediteranskog načina ishrane
  2. Ograničavanje kalorija prilikom konzumacije obroka
  3. Redovno vježbanje

Izvor: Sputniknews.com

Komentari

avatar