Prije odlaska na spavanje čišćenje lica je obavezno bez obzira na to da li nosite šminku ili ne i bez obzira da li vam je koža lica problematična, normalna, suva ili masna.

Za početak pobrinite se da vam ruke budu čiste. Najbolje je da ih temeljno operete antibakterijskim sapunom da biste izbjegli prenos eventualnih bakterija i nečistoća s ruku na kožu lica.

Drugi korak je temeljno uklanjanje svih tragova šminke da biste dobro očistili sve dubinske pore. Za uklanjanje šminke možete da koristite mlijeko za čišćenje ili tečni sapun namijenjen uklanjanju šminke.

Nakon skidanja šminke lice je potrebno dobro isprati mlakom vodom da bi se pore raširile. U ovom koraku nije dobro koristiti hladnu vodu jer ona zatvara pore. Vruća voda takođe nije dobra jer ispirate slojeve epiderma zbog čega nam se koža ljušti i postaje suva.

Nakon umivanja na red dolazi piling lica. Ovdje treba napomenuti da je za svakodnevnu njegu salicilna ili glikolna kiselina za čišćenje mnogo nježnija i djelotvornija od zrnastog pilinga. Salicilna i glikolna kiselina u isto vrijeme djeluju i protiv starenja kože i sprječavaju nastanak bubuljica. Zrnasti piling možete da koristite jednom mjesečno i to tako što ćete čistim rukama lagano istrljajte lice po mogućnosti prirodnim pilingom.

Nakon pilinga, pamučnom krpom ili rukavicom za lice istrljajte nježno kožu tako da uklonite sve izumrle ćelije i preostalu nečistoću. Pripazite na to da ta rukavica bude čista jer se i na njoj mogu zadržati štetne bakterije.

Sada ponovno slijedi ispiranje lica čistom vodom. Ali sada ćete koristiti hladnu vodu da biste zatvorili pore lica. Nakon umivanja pustite da vam se koža osuši prirodnim putem, na vazduhu.

Još jednom nježno očistite dio kože na području oko očiju, pogotovo ako ste prethodno imali maskaru, ajlajner i sl. Oči su jako osjetljive, i moguća je iritacija u slučaju kada se ne očisti kako treba, pogotovo kada su u pitanju ostaci šminke.

Za kraj potrebno je nanijeti blagu kremu za njegu i dobro se naspavati, jer kvalitetan odmor i zdrav san veoma utiču na ljepotu naše kože.

Potrudite se da barem dva puta mjesečno na lice nanesete kvalitetnu hranjivu masku. Pripazite samo da to bude maska koja odgovara vašem tipu kože.

Povedite računa da pijete dovoljno tečnosti i da se hranite zdravo. U vaš svakodnevni meni ne zaboravite da uključite svježe voće i povrće, oni su melem za našu kožu, a i za čitav organizam.

Izvor: Prva

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve