Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Lansirana raketa SpaceX-a na Međunarodnu svemirsku stanicu

Posada bi trebala stići u svemirsku stanicu u subotu (24. april) kako bi započeli šestomjesečni boravak

Lansirana je raketa SpaceX-a s posadom na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). Lansiranje je juče bilo odgođeno zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

Raketa SpaceX-a sa posadom od četvoro astronauta uputila se prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, u drugoj takvoj misiji otkako su Sjedinjene Američke Države obnovile letove na ISS i prvoj u kojoj učestvuje i Evropljanin, javlja BBC.

U misiji Crew-2 sudjeluju američki astronauti Shane Kimbrough i Megan McArthur, Akihiko Hoshide iz Japanske aeronautičke i svemirske istraživačke agencije (JAXA) i astronaut Evropske svemirske agencije (ESA) – Francuz Thomas Pesquet.

Posada bi trebala stići u svemirsku stanicu u subotu (24. april) kako bi započeli šestomjesečni boravak.

SpaceX, kompanija Elona Muska, postala je omiljeni prevoznik NASA-e otkako Boeing kasni s testiranjem svoje svemirske kapsule Starlinera.

Danas (23. april) je ponovo iskorištena ista raketa kao i u misiji Crew-1, a kapsula Crew Dragon će biti ista koja je korištena u probnim letovima.

Raketa Falcon i kapsula Dragon korištene letjele su i ranije. Kapsula, nazvana Endeavour, prethodno je korišćena u istorijskoj misiji Demo-2 prošlog maja. To je bila misija u kojoj su američki astronauti prvi put lansirani sa američkog tla u devet godina nakon povlačenja svemirskih brodova 2011. godine.

Pojačivač rakete na ovom najnovijem letu korišten je za slanje Mikea Hopkinsa i njegovog tima u novembru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve