Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

Kolašinu potreban dnevni boravak za stare

Tokom ove posjete Kuševija se sastao sa predsjednikom Opštine Milosavom Batom Bulatovićem, istakao je da bi se uspostavljanjem ove usluge u opštini Kolašin poboljšao kvalitet života starijih u ovoj opštini i stvorili uslovi za integraciju ove ranjive kategorije u zajednicu na osnovu jednakih mogućnosti

Direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Goran Kuševija je sa saradnicima, boravio je u radnoj posjeti opštini Kolašin, tokom koje razgovarano o uspostavljanju usluge socijalne zaštite podrška za život u zajednici – dnevni boravak za odrasla i stara lica sa invaliditetom.

Tokom ove posjete Kuševija se sastao sa predsjednikom Opštine Milosavom Batom Bulatovićem, istakao je da bi se uspostavljanjem ove usluge u opštini Kolašin poboljšao kvalitet života starijih u ovoj opštini i stvorili uslovi za integraciju ove ranjive kategorije u zajednicu na osnovu jednakih mogućnosti.

Dodao je i da bi se kod korisnika podstakao razvoj praktičnih vještina uz korišćenje sopstvenih potencijala u cilju osnaživanja za samostalan život, a na taj način bi se korisnicima pružila prilika da u granicama svojih mogućnosti doprinose unapređenju socijalnog ambijenta.

Takođe, Kuševija je istakao obavezu i važnost da Opština donese, u što kraćem vremenskom roku, Lokalni plan socijalne inkluzije u kojem će biti mapirane kategorije korisnika usluga socijalne i dječje zaštite, kao i prioritene usluge.

Navedeno je i da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja i ubuduće, u skladu sa najboljim interesima korisnika, a u saradnji sa opštinom Kolašin, raditi na uspostavljanju usluga socijalne i dječje zaštite, te da Ministarstvo izdvaja značajna novčana sredstva za materijalna davanja korisnicima ove opštine, kao i da u 2019. godini sprovodi, preko Područne jedinice Centra za socijalni rad za opštine Mojkovac i Kolašin, uslugu pomoć u kući sa stara lica.

Bulatović je izrazio spremnost opštine da u saradnji sa Ministarstvom poboljša položaj korisnika prava iz socijalne i dječje zaštite iz ove opštine i naveo da će, imajući u vidu da je Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti propisano da se sredstva za obavljanje djelatnosti socijalne i dječje zaštite obezbjeđuju u budžetu države i budžetu opštine, za uslugu dnevni boravak za odrasla i stara lica sa invaliditetom opština Kolašin obezbijediti prostor za pružanje usluge.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve