Subota, 25 Septembra, 2021
Rubrika:

KIC uspješno nastavio misiju razvoja kulture

Početkom avgusta trebalo bi da počne adaptacija ulaznog hola i portirnice KIC-a, a vjeruju da će vas u septembru obradovati modernom biletarnicom, prijavnicom, garderobom i ljepšim izložbenim holom.

Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” je zaslužio epitet Srca kulture grada i u prvih šest mjeseci ove godine, jer su pripremili, ugostili ili organizovali 125 raznovrsnih, zanimljivih i kvalitetnih programa, koje je pratilo oko pet hiljada posjetilaca.

Nekada lakše, nekada teže, ali uvijek posvećeno, odgovorno, ozbiljno i profesionalno, čuvajući zdravlje publike i svih zaposlenih, KIC je istrajao u namjeri da ove godine podgoričkoj publici, ali i onima iz drugih gradova Crne Gore, gotovo svakodnevno priređuje brojne, uglavnom besplatne sadržaje.

Dugih i plodnih 55 godina rada, KIC je obilježio promocijom monografije “Semper Iuvenis 2” – Zauvjek mlad. Ovo kapitalno izdanje, na skoro 500 strana, uredila je Nada Bukilić, a grafički urednik bio je doc. mr Nikola Latković Late. Promociju je obogatila revija modne kreatorke Slobodanke Seke Martinović.

Januar je bio u znaku Šeste manifestacije kamernih dramskih ostvarenja – MAKADO, gdje su brojnim ljubiteljima kamernog teatra predstavili sjajne pozorišne komade novije produkcije, kako domaće tako i iz susjednih Beograda i Zagreba. Prva polovina godine bila je u znaku koprodukcije KIC-a i JU Zahumlje odnosno, od publike i kritike odlično prihvaćene predstave “Kontraevolucija”. Pokrenuli su tribinu “Podgoričke priče” sa ciljem da istaknu najznamenitije Podgoričane, a prvi gosti bili su publicista i novinar Husein Ceno Tuzović, te gitarski duo Srđan Bulatović i Darko Nikčević.

Ugostili su monodramu Slobodana Marunovića “Potonja ura Njegoševa”, a u okviru saradnje sa Kulturnim centrum “Homer” predstavu “Pola pola”. Bili su domaćini komada “One su htjele nešto sasvim drugo” Omladinskog teatra Akord iz Nikšića, a pomenimo i premijeru “Mogu li vam pomoći” Studentskog teatra Podgorica.

U okviru prepoznatljivog KIC-ovog muzičkog segmenta priredili su dvadesetak sjajnih koncerata i muzičkih večeri, obilježili Međunarodni praznik muzike, 21. jun i našli se u društvu 360 gradova svijeta. Na velikoj sceni KIC-a priredili su koncert “Omaž francuskim klasicima” uz podršku Francuskog instituta Podgorica.

Ponosni su na ciklus “Mladi talenti”, a ove godine su organizovali prve cjelovečernje koncerte: violiniste Milutina Radulovića, violončeliste Sarija Šaćirija, pijaniste Vasilija Basaraba, violistkinje Ive Durković, ali i soprana Anđele Spaić.

Sedam godina su domaćini muzičkog ciklusa “Kompozitorke iz sjenke” i Festivala savremene klavirske muzike “Fortepiano”. KIC je organizovao i autorsko veče profesora Senada Gačevića pod nazivom “Bassonegro” koje je podrazumijevalo promociju djela iz njegovog jedinstvenog udžbenika za kontrabas, što je i evropski raritet.

Mjesec poštovanja džeza 2021. organizovan je 15-ti put, u aprilu, ovaj put pod nazivom “Balkan Jazz”, a gosti su bili: albanski AJS Quartet, crnogorski sastav “Kuhinjazz”, kao i 30 mladih džez muzičara, kompozitora i dirigenata Balkana u okviru projekta “Balkan Youth Jazz Orchestra”.

Spajajući mlade, nove nade izvorne muzike i iskusne umjetnike i nove kompozicije, četvrti KIC-ov festival crnogorske narodne pjesme “Stare note – novi zvuci’’, uz podršku RTCG, prvi put se preselio na podgorički Trg nezavisnosti i uživo je emitovan na više kanala javnog servisa, pa se mogao čuti širom svijeta.

Forum mladih pisaca KIC-a ove godine je proslavio šesti rođendan i osvojio je brojne domaće i regionalne nagrade. Onlajn video format im je omogućio da svakog dana predstave po jednu od pjesama članova. Organizovali su i javno čitanje svoje poezije na otvorenom.

KIC je bio i domaćin oko čak 60 promocija knjiga i književnih večeri, među kojima su bile: multimedijalna promocija knjige Aleksandra Đuričića “Glogi” o glumačkom velikanu Nebojši Glogovcu, predstavljanje knjige bosansko – hercegovačkog pisca Edina Krehića, književno veče prevodioca i inicijatora sajma slavistike na Sorboni Živka Vlahović, kao i promocije knjiga mladih crnogorskih pisaca Mila Masoničića i Tijane Rakočević. Književnica Jasenka Lalović u KIC-u je promovisala “Kastigulju”, Tanja Vujović “Ulicu slobode”, Tanja Sekulić “Indiru”, Goran Sekulović knjigu “Njegoš nas nasušni”, Boris Jovanović Kastel “Bumerang valova”, a česte su bile pjesničke večeri članova udruženja Zenit.

Tokom prethodnih šest mjeseci prikazali su tridesetak filmova u kultnoj sali DODEST-a, posjetioci su uživali u ciklusima: “Ljubav na filmu”, “Svjetska književnost na filmu”, “Pozorište na filmu”, “Mjuzikl – filmska rapsodija”, “Zlatne komedije”, kao i “Filmski snovi – gledaoci biraju”. Ove godine filmski program obogaćen je i novom revijom “Filmski žanrovi”.

U izložbenom holu KIC-a ugostili su domaće i regionalne stvaraoce, a među njima izložbu Miluna Lutovca “Preplitanje – omaž Urošu Toškoviću”, izložbu Amine Ademagić, članice Udruženja “Treće doba”, Udruženje likovnih umjetnika Ulcinja, Vladimira Fuštića, Kaltrinu Hoti, izložbu fotografija “Moj grad u doba korone” Dalibora Ševaljevića, kao i izložbu Umjetnost za društvene promjene (Arts for Social Change) u organizaciji Američkog ugla Podgorica i uz podršku Ambasade SAD-a.

Folklorni ansambl KIC-a imao je čast da ovog proljeća učestvuje na festivalu “Dani kulturnog nasljeđa” (Sharjah Heritage Days) u Šardži, UAE i predstavi Crnu Goru koja je bila država počasni gost prestižne smotre kultura i tradicija svijeta. Ansambl je učestvovao na centralnoj državnoj svečanosti povodom 13. jula na Virpazaru, a od 22. do 25. jula bio je i na Internacionalnom festivalu folklora u Tirani.

KIC pop hor nakon godinu i po pauze vratio se početkom juna probama i tokom jula održao fantastične koncerte u Risnu, Danilovgradu, Kolašinu i Sutomoru.

Od 30. jula do 7. avgusta trajaće Međunarodni ljetnji kamp za kamernu muziku, koji slavi jubilarnih deset godina trajanja. Ove godine, sa zadovoljstvom će dočekati trideset polaznika iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, a završni koncerti biće organizovani u Podgorici i na Cetinju 6. i 7. avgusta.

Početkom avgusta trebalo bi da počne adaptacija ulaznog hola i portirnice KIC-a, a vjeruju da će vas u septembru obradovati modernom biletarnicom, prijavnicom, garderobom i ljepšim izložbenim holom.

Nakon ljetnje pauze, najavljuju do kraja godine koncerte istaknutih interpretatora sevdaha Amire Medunjanin i Boža Vreća. Peti regionalni književni festival “Literitorija” biće dio manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto” koju organizuje Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada.

“Najavimo i godišnji koncert Folklornog ansambla KIC-a “Budo Tomović”, nove projekte KIC pop hora, ali i svečanu akademiju “Semper Iuvenis” kojom, dostojno renomea i značaja koje “Srce kulture grada” ima u našoj Podgorici i Crnoj Gori, želimo i na velikoj sceni proslaviti 55 godina naše ustanove”, poručuju iz Kic-a.

 

 

 

Najnovije

NORVEŠKA UKIDA SVE MJERE “Vrijeme je da se vratimo normalnom životu”

Norveška će danas u 16 sati ukinuti sve restriktivne mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa, objavila je vlada te zemlje. “Prošao je 561 dan otkad smo uveli...

Čistka kakva nije bila ni devedesetih

Četrdesetak dana nakon izbora novog generalnog direktora RTCG Borisa Raonića i nepunih mjesec od izbora Marije Tomašević za direktorku Televizije Crne Gore, u talasu...

Mrvaljević: Postupanje policije dovelo nas je na ivicu tragedije

Samo je prisebnost građana sačuvala mir na Cetinju i u Crnoj Gori. Doprinos vrha izvršne vlasti i dijela političkih aktera aktuelne većine je bio...

Naredna vlada isplatiće osam miliona eura IRF-u

Naredna vlada Crne Gore imaće zadatak da od 1. januara 2025. godine iz budžeta deset godina zaredom izdvaja po 800.000 eura kako bi isplatila...

ŠĆEKIĆU FOND PO SVAKU CIJENU Partijska obećanja i revanšizam ispred sistema i struke?

Nakon što je drugi put od strane Upravnog odbora Fonda za zdravstveno osiguranje izabran za vršioca dužnosti direktora dok se ne okonča javni konkurs...

Najčitanije

Povezano

Obilježeno 107 godina od rođenja Buda Tomovića

Kolektiv Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” i predstavnici Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore i Udruženja boraca NOR-a i antifašista Podgorice,...

Vanja Popović gošća tribine Podgoričke priče

Nakon ljetnje pauze tribina "Podgoričke priče" koju organizuje dramski program KIC-a “Budo Tomović” nastavlja da predstavlja kulturne poslenike koji su ostavili duboki stvaralački trag...

”Autorke u fokusu” u KIC-u

Drugo veče petog regionalnog književnog festivala KIC-a “Budo Tomović” “Literitorija”, sa temom “Autorke u fokusu” biće organizovano u subotu, 4. septembra. U okviru glavnog programa,...

Folklornom ansamblu KIC-a nagrada za najbolju koreografiju na festivalu u Albaniji

Folklorni ansambl Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović" dobitnik je nagrade za najbolju koreografiju na "Internacionalnom festivalu folklora" čiji je domaćin bila Tirana, a u organizaciji...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve