Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

KIC: Tereza Albano u četvrtak gošća tribine ”Podgoričke priče”

Jedna od najljepših vizija jeste prijateljstvo. Žena koja je u svakom smislu osvjedočeni prijatelj Podgorice i Crne Gore je Tereza Albano, tako da nije slučajno što će biti gošća tribine ''Podgoričke priče'', saopšteno je iz KIC-a Budo Tomović

Podgorica je grad koji posljednjih decenija doživljava ekspanziju, kako u infrastrukturnom i administrativnom, tako i u kulturološkom smislu. U svakom slučaju za takvo nešto su potrebni ljudi. Sposobni, ambiciozni, obrazovani i sa vizijama.

Jedna od najljepših vizija jeste prijateljstvo. Žena koja je u svakom smislu osvjedočeni prijatelj Podgorice i Crne Gore je Tereza Albano, tako da nije slučajno što će biti gošća tribine “Podgoričke priče”, saopšteno je iz KIC-a “Budo Tomović”.

O njenom boravku i profesionalnom radu u Glavnom gradu i Crnoj Gori razgovaraće sa moderatorom Vanjom Kovačevićem, a tribina će biti organizovana u četvrtak, 26. maja, u sali Dodest, sa početkom u 20 časova.

Tereza Albano je zvanje profesora Filologije i istorije Istočne Evrope stekla na “Istituto Universitario Orientale” u Napulju (Italija), 1996. godine. Od oktobra 1999. godine je radila kao lektor italijanskog jezika na studijskom programu za italijanski jezik i književnost, na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, gdje je, 2010. godine, magistrirala na temu Kvantitativna i kvalitativna analiza grešaka u prevodu crnogorskih studenata na italijanski, pod mentorstvom prof. dr Julijane Vučo.

Bavi se prevodilačkim studijama, kontrastivnom lingvistikom i prevođenjem italijanskih autora i pjesnika na crnogorski jezik, kao i crnogorskih pjesnika na italijanski.

Osnivač je italijanskog Kulturnog centra u Podgorici. Za doprinos unapređenju kulturnih odnosa i širenje italijanskog jezika i kulture u Crnoj Gori dodijeljeno je joj visoko italijansko odlikovanje: “Cavaliere dell’Ordine dellaStella d’Italia” (2011).

Od 2015. godine radi u Ambasadi Italije u Podgorici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve