Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Kanadski polarni medvedi umiru u velikom broju, naučnici istražili zaliv Hadson

Polarni medvedi se uglavnom oslanjaju na arktički morski led u lovu na foke, tako da smanjenje količine leda kao posljedica globalnog zagrevanja dovodi vrstu na rub izumiranja

Polarni medvedi u kanadskom zapadnom Hadsonovom zalivu, na južnom rubu Arktika, i dalje umiru u velikom broju, pokazalo je novo istraživanje.

Naučnici su 2021. godine istražili zaliv Hadson, gdje se nalazi Čerčil, grad poznat i kao „svjetska prestonica polarnih medvjeda“, gdje su procijenili da živi 618 medveda, 224 manje u odnosu na 2016. kada su posljednji put sprovodili istraživanje.

“Stvarni pad broja je mnogo veći nego što sam očekivao”, rekao je Endrju Deroše, profesor biologije na Univerzitetu Alberta koji je skoro četiri godine proučavao polarne medvede u Hadsonovom zalivu.

Od 1980-ih, broj medveda u regionu opao je za skoro 50 posto, otkrili su autori u istraživanju. Usljed globalnog zagrijevanja nestaju velike količine leda, koji je bitan za njihov opstanak.

Polarni medvedi se uglavnom oslanjaju na arktički morski led u lovu na foke, tako da smanjenje količine leda kao posljedica globalnog zagrevanja dovodi vrstu na rub izumiranja.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve