Nedjelja, 28 Maja, 2023
Rubrika:

Jedina zemlja na svijetu koja je skoro iskorijenila drogu i alkohol u školama

U posljednjih dvadesetak godina na Islandu je drastično smanjeno konzumiranje alkohola, droga i cigareta kod mladih nakon što su uvedene sistemske mjere brige

U priči o zloupotrebi alkohola i droga među mladima Island ima posebno mjesto. Ova zemlja dugo važi za primjer kako iskoreniti ove supstance u školama, piše Zadovoljna.rs.

Naime, u posljednjih dvadesetak godina na Islandu je drastično smanjeno konzumiranje alkohola, droga i cigareta kod mladih nakon što su uvedene sistemske mjere brige.

U anketama iz 1998. čak 42 odsto 15-godišnjaka i 16-godišnjaka iz ove zemlje odgovorilo je da u prethodnog mjeseca bar jednom bili pijani. Koliko su djelotvorne bile mjere vlade najbolje pokazuje činjenica da je u 2016. taj procenat spao na samo pet odsto. Broj korisnika marihuane ovog uzrasta smanjio se sa 17 na sedam odsto, a broj pušača sa 23 na samo tri.

Kako im je to uspelo?

Sve je počelo kad je Inga Dora Sigfusdotir, istraživačica sa Univerziteta na Islandu, saznala za aktivnosti američkog profesora psihologije Harvija Milkmana. Milkman je, naime, početkom devedesetih u svojoj doktorskoj disertaciji došao do zaključka da je odavanje porocima kod mladih posljedica pokušaja da se izbore sa stresom.

Nakon objavljivanja pomenute doktorske disertacije, profesora je angažovao Nacionalni institut za bolesti zavisnosti od droga u SAD da kao jedan od istraživača pomogne u sistemskom rješavanju problema zavisnosti dobijanjem odgovora na sledeća pitanja:

Zašto mladi počinju sa upotrebom droga?

Zašto nastavljaju da ih koriste?

Kada mladi dolaze do stadijuma da postaju zavisni od droga?

Kada prestaju da koriste droge?

Kada se ponovo vraćaju drogama?

Rezultati ovog istraživanja doveli su do državnog granta od preko milion dolara, a tim novcem je 1992. finasiran projekat „Samo-otkrivanje“, koji je za osnovu imao potencijalno rješenje problema zavisnosti.

Istraživanje je pokazalo da razlozi za nastavak korišćenja supstanci koje vode u zavisnost imaju veze sa hemijskim promjenama u mozgu koji generišu ove supstance. Zavisnost se razvija upravo željom za ponavljam tih promjena u mozgu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Elena
13.02.2023-12:27 12:27

Island je po mnogo čemu odličan za život. Ako vam ne smeta tako hladna i oštra klima – super! Moja prijateljica je prošle godine tako u jednom momentu rešila, našla posao, pozvala medjunarodne selidbe pro move, i odselila se. I nikada se nije pokajala!
Ja već, ne bih mogla.