Obilje podataka koji su rezultat bliskog susreta NASA sonde sa Suncem daje naučnicima jedinstven uvid u Sunčev vjetar i očigledno u vrijeme u svemiru dok letjelica prolazi kroz najudaljenije djelove atmosfere naše zvijezde.

Foto: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory

Naučnici su u srijedu opisali prva objavljena otkrića solarne sonde Parker, letjelice lansirane 2018. na put bliže Suncu od bilo kojeg drugog predmeta napravljenog ljudskom rukom, prenosi Al Jazeera Balkans.

Otkrića koja nude nove detalje o tome kako Sunce utiče na vrijeme u svemiru mijenjaju saznanja astronoma o razornom Sunčevom vjetru, koji može da ometa satelite i elektroniku na Zemlji.

„Svakako smo se nadali da ćemo s približavanjem Suncu uočiti nove fenomene i nove procese – i svakako jesmo“, kaže Nikola Foks iz odjeljenja za heliofiziku američke svemirske agencije, kako prenosi Hina.

„Nove informacije koje smo dobili uglavnom su potvrdile ono što smo očekivali, no neke su bile potpuno neočekivane“.

Naučnici šokirani koronom

Zemlja je udaljena od Sunca 149,6 miliona kilometara.

Sonda se približila Suncu na 24 miliona kilometara kako bi prikupila podatke korišćene u studijama objavljenim u časopisu Nature.

„Čak i s tim prvim podacima bili smo šokirani koliko je korona drukčija posmatrana izbliza“, kaže Džastin Kasper, istraživač sa Univerziteta Mičigen.

Sonda bi trebalo da se približi Suncu na približno šest miliona kilometara od površine zvijezde, sedam puta bliže od bilo koje druge letjelice.

Sonda je „preživjela“ ekstremnu toplinu dok je letjela kroz najudaljeniji dio Sunčeve atmosfere, koronu, u kojoj nastaje Sunčev vjetar, koji čine vrele nabijene čestice pune energije koje struje od Sunca i ispunjavaju Sunčev sistem.

Oscilacije u brzini tih nabijenih čestica koje izlaze iz Sunčeve korone, prema ranijim pretpostavkama, nalikovale su valovitom rasipanju poput ponašanja strune na gitari povučene u sredini.

Dramatične promjene teorija

Jedno od velikih iznenađenja sa sonde, prema riječima jednog od naučnika, jeste otkriće iznenadnih skokova u brzini Sunčevog vjetra koji su bili toliko razorni da su se magnetna polja preokretala.

„Otkrili smo te diskretne, moćne talase, koji su prelazili preko letjelice poput divljih okeanskih talasa“, kaže Kasper, glavni istraživač, čiji je tim na Univerzitetu Mičigen izradio instrument na sondi Parker za mjerenje Sunčevih vetrova.

„Oni prenose velike količine energije.“

„To će dramatično promijeniti naše teorije o tomu kako se korona i Sunčev vjetar zagrijavaju“, kaže Kasper, navodi agencija Hina.

Komentari

avatar