Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Rubrika:

Ivica Stanković još godinu na čelu Vrhovnog tužilaštva?

Oglas za vrhovnog tužioca raspisan je 7. avgusta i to dva mjeseca uoči kraja petogodišnjeg mandata aktuelnog šefa tužilačke organizacije Ivice Stankovića - 7. oktobra

Konkurs za vrhovnog državnog tužioca završen je juče, ali iz Tužilačkog savjeta nijesu odgovorili koliko se kandidata prijavilo i ko su oni, dok je više izvora Pobjede, bliskih ovom tijelu, ispričalo da će na čelu tužilačke organizacije još godinu ostati aktuelni rukovodilac – Ivica Stanković.

foto CdM

Pobjedi je rečeno da će se sa informacijom o prijavljenim kandidatima oglasiti tokom sedmice, nakon isteka još dva dana od zatvaranja konkursa, zbog prijava koje su, eventualno, upućene poštom.

VEĆINA

Oglas za vrhovnog tužioca raspisan je 7. avgusta i to dva mjeseca uoči kraja petogodišnjeg mandata aktuelnog šefa tužilačke organizacije Ivice Stankovića – 7. oktobra.

On će, međutim, kako tvrde izvori Pobjede, ostati na toj poziciji kao vršilac dužnosti još godinu, nakon čega stiče uslov za penziju.

Nezvanični sagovornici Pobjede objašnjavaju da je “jasno da parlament neće izabrati novog vrhovnog tužioca, s obzirom na uslove za izbor – dvotrećinska većina u parlamentu u prvom krugu, odnosno tropetinska u drugom“.

“Nijedan kandidat neće dobiti tu većinu, tako da će Stanković ostati v. d. još godinu“, kategorični su oni.

Za vrhovnog državnog tužioca, prema Zakonu o državnom tužilaštvu, može se prijaviti osoba koja ispunjava opšte uslove za izbor državnog tužioca, ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao državni tužilac ili sudija ili najmanje 20 godina na drugim pravnim poslovima i odlikuje se profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima.

Kandidati podnose prijave Tužilačkom savjetu, kojim predsjedava aktuelni vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve