Nedjelja, 17 Januara, 2021
Rubrika:

Ivanović: Kazniti policajce koji su prekoračili ovlašćenja u Nikšiću

To je, na pres konferenciji NVO Varvari, poručio novinar, Darko Ivanović, navodeći  da su Državnom tužilaštvu predati dokazi koji, kako tvrdi, ukazuju na nezakonito postupanje policijskih službenika prema oštećenom navijaču Budućnosti Marku Vukadinoviću

Državno tužilaštvo mora sprovesti hitne i djelotvorne istrage protiv policijskih službenika, kako bi ispitali navode o nezakonitom postupanju prema navijačima “Budućnosti”, a koji su, kako je saopšteno, počinioci istih krivičnih djela u prošlosti.

To je, na pres konferenciji NVO Varvari, poručio novinar, Darko Ivanović, navodeći  da su Državnom tužilaštvu predati dokazi koji, kako tvrdi, ukazuju na nezakonito postupanje policijskih službenika prema oštećenom navijaču Budućnosti Marku Vukadinoviću.

“Vukadinović je dobio snimak nadzornih kamera sa okolnih banaka gdje je priveden, nakon povratka sa utakmice Sutjeska – Budućnost koja se održala u Nikišiću, međutim ne postoji snimak ispred Centra bezbjednosti Podgorica, kada je priveden“, pojasnio je Ivanović.

On je kazao da je Vukadinović, u trenutku privođenja, bio u dobrom zdravstvenom stanju, što dokazuju, kako je naveo, predati snimci.

“Čudna je koincidencija da ne postoji snimak situacije kada je Vukadinović priveden, i to ukazuje na pokušaj da se sakriju njegove povrede od javnosti. Kada vidite Markove fotografije, jasno je koliko je zadobio povreda, nakon izlaska iz Centra bezbijednosti”, rekao je Ivanović.

On je poručio da je neophodno suspendovati i trajno udaljiti sa posla policajce, “koji su prekoračili ovlašćenja”.

“Podignuta je krivična prijava protiv Radinović Dragana, koji je ranije osuđivan zbog krivičnog djela zlostavljanja, kada je uslovno osuđen na šest mjeseci. Takođe, podnijeta je krivična prijava protiv Vojina Đukića, Milošević Veselina i Krstonijević Gorana”, saopštio je Ivanović.

On je naveo da su policijski službenici, koji su priveli navijača “Budućnosti”, Marka Vukadinovića,počinioci istih krivičnih djela zbog kojih je podignuta krivična prijava.

Radinović Dragan je ranije osuđivan zbog krivičnog djela zlostavljanje i dobio je uslovnu kaznu od šest mjeseci. Protiv Vojina Đukića se, u momentu davanja izjave povodom slučaja Vukadinovića, vodio krivični postupak zbog krivičnog djela zlostavljanje. Užasne povrede i Markovo disfigurisano lice opomena je da ukonimo sa naših ulica i iz patrole ljude koji ponavljaju krivična djela”, istakao je Ivanović.

On smatra da je, slučaj policijske torture nakon utakmice Sutjeska – Budućnost, koja se odigrala u Nikšiću 3. aprila, “odraz represije koja se događa više od deset godina”.

“Ta represija je imala svoje ishodište u nekim farsičnim suđenjima, gdje su uglavnom osuđivani navijači. Nakon što se pojavio snimak Vlajka Babovića i Varvara, javnost se zainteresovala i počela da otkriva odnos organa reda prema crnogorskoj djeci, momcima, članovima porodica, ljudima koji imaju jedan grijeh, bodre svoj klub strastvenije od drugih”, naveo je Ivanović.

On je najavio da će, u okviru kampanje “Sloboda za Čaku, svake ili svake druge nedjelje “upozoravati javnost na taj akutni problem”.

Aleksandar Ivanović je više od mjesec dana u zatvoru, sa težim tjelesnim povredama. On treba da bude na slobodi, i da se liječi sa slobode, a dužnost svih nas je da napominjemo te stvari. Rane Ivanovića su rane svih nas, njegove povrede su povrede cijelog društva”, rekao je Ivanović.

Programski direktor NVO “Građanska alijansa”, Milan Radović, kazao je da je evidentirano dugogodišnje nejednako postupanje prema građanima i policijskim službenicima što je, kako je ocijenio, razlog ponavljanja policijske torture u crnogorskom društvu.

“I dalje postoji nejednako postupanje nadležnih državnih institucija, u slučajevima gdje su umiješani policijski službenici ili konkretno su optuženi za zlostavljanje i torturu nad građanima. Državne institucije mnogo ekspresnije procesuiraju građane za krivična djela, ali, sa druge strane, ne primjenjuju se iste mjere prema policijskim službenicima”, rekao je Radović.

On je istakao da je primjena nesrazmjerne sila, od strane policijskih službenika, suprotna zakonu.

“Zakon propisuje da ta sila i upotreba sila sredstava prinude mora biti srazmjerna, sa najmanje posljedica prema osobama prema kojima se primjenjuje snaga palice i druga, zakonom propisana, sredstva. Sve ovo narušava ugled Uprave policije i ovakva praksa mora biti zaustavljena”, rekao je Radović.

On je poručio da Državno tužilaštvo mora sprovesti hitne i djelotvorne istrage, kako bi službenici koji su, kako je naveo, nezakonito postupali bili identifikovani, izopšteni iz Uprave policije i sudski procesuirani.

“Uslovne kazne od šest mjeseci, koje su izricane u prethodnom periodu, su nedovoljne da se ovakvim pojavama stane na put i sprječava da imamo modernu Upravu policiju, koja će rješavati ovakve situacije na efikasan način”, kazao je Radović.

Povrijeđeni navijač Budućnosti, Marko Vukadinović, pojasnio je da su ga policijski službenici zaustavili, nakon povratka sa utakmice Sutjeska – Budućnost u Podgoricu i priveli.

“Ušao sam u policijsko auto, nakon čega sam zadobio fizičke povrede, prijetnje, uvrede, što je trajalo pola sata. Nakon toga su me odvezli do mjesta Kuči, gdje su navodno trebali da naprave snimke torture, uriniraju po meni. Ne znam zašto su odustali nakon toga“, rekao je Vukadinović.

On je objasnio da je nakon toga vraćen u Centar za bezbjednost, gdje je, kako je kazao, tražio pomoć Hitne pomoći zbog bolova.

Prema njegovim riječima, ljekari Hitne pomoći su konstatovali naprsnuća nosa i tri polomljena zuba, nakon čega je dobio uput za Urgentni centar.

Povrijeđeni navijač Budućnosti, Radivoje Radojičić, naveo je da je ušao na teren, tokom utakmice Sutjeska – Budućnost, kako bi spriječio policijsku torturu nad navijačima.

“Postoji snimak, koji su napravili policajci, i na kom se vidi kako sam dobio udarce pendrekom i suzavac u oči, nakon čega su me drugovi odveli sa stadiona”, rekao je Radojičić.

On je kazao da je dobio dvije prekršajne kazne – jednu u iznosu od 300 eura zbog ulaska na teren, i drugu u iznosu od 500 eura, jer je, kako je pojasnio, odgurnuo dva policajca kako bi odbranio drugog navijača.

Najnovije

Želi da se vrati u Totenhem: Eriksen hoće kod Murinja

Danski reprezentativac Kristijan Eriksen želi da se vrati u Totenhem. Vezista Intera se nije snašao u sistemu Antonija Kontea, pa bi mogao da uslijedi povratak...

U Sjevernoj Makedoniji još 190 novih slučajeva, šest preminulih od kovida

U Sjevernoj Makedoniji registrovano je 190 novih slučajeva koronavirusa, a još šest osoba je umrlo od te zaraze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Novi broj zaraženih...

U Pekingu vakcinisano 1,7 miliona ljudi

U glavnom gradu Kine protiv koronavirusa vakcinisano je gotovo 1,7 miliona ljudi. China Daily prenosi da je u akciji imunizacije koja je počela 1. januara...

Novi HP Envy 14 će imati bateriju od 16,5 sati trajanja

HP je na CES sajmu predstavio brojne nove uređaje i nadogradnje za sadašnje. Među njima je i Envy 14, popularni laptop. HP tvrdi da...

EU osudila hapšenje Navaljnog, traže njegovo oslobađanje

Hapšenje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog odmah po njegovom dolasku u Moskvu je neprihvatljivo, ocijenio je večeras na Twitter-u predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel koji...

Najčitanije

Povezano

Predaja lista u Nikšiću od 26. januara

Predaja odborničkih lista za lokalne izbore u Nikšiću počinje 26. januara i trajaće do 16. februara. Opštinska izborna komisija saopštila je da je početkom godine...

Nikšićki borci i antifašisti posjetili spomen obilježje u Ribežima

Delegacija UBNOR-a i antifašista Nikšića posjetila je spomen obilježje u Rubežima i položila cvijeće na spomenik posvećen akciji partizana iz Lukovskog i Župskog bataljona,...

Prava politička bitka za Nikšić tek se očekuje

Nešto manje od dva mjeseca je do lokalnih izbora u Nikšiću. Prava politička bitka za taj grad tek se očekuje jer većina najjačih partija...

Nikšić: Životno ugroženo 16 COVID pacijenata

Ukupno 69 pacijenata, koji se liječe od korona virusa, hospitalizovano je u Opštoj bolnici Nikšić. Od tog broja, životno je ugroženo 16 COVID pacijenata. Oni...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve