Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Greminger: Izborno zakonodavstvo dogovoriti do 2020.

Crna Gora je veoma ozbiljna kada je riječ o sprovođenju preporuka OEBS-a, i to je dokazala tokom izbora 2016. , 2018.

Crna Gora je veoma ozbiljna kada je riječ o sprovođenju preporuka OEBS-a i to je dokazala tokom izbora 2016. i 2018, kaže generani sekretar te organizacije Tomas Greminger.

Sa žaljenjem prihvata bojkot rada ad hok Odbora za izborno zakonodavstvo i poručuje da se bez usvajanja preporuka, stavara loša osnova za održavanje izbora. Ipak, ocjenjuje da do 2020. ima prostora za dijalog i dogovor.

Greminger kaže da ipak, ima prostora za dijalog, jer se bliže parlamentarni izbori. Tačnije, do 2020, neophodno je riještiti otvorena pitanja.

“Crna Gora je veoma ozbiljna kada je posrijedi sprovođenje preporuka naše misije, i to je dokazala tokom izbora 2016. i 2018. OEBS je bio zadovoljan formiranjem ad hok Odbora prošlog oktobra. Ozbiljan je posao urađen. Nažalost, zbog bojkota Parlamenta dijela opozicije, mi nemamo neophodnu većinu koja bi zaključila ovaj proces sproviđenja naših preporuka. To je šteta, i mi bismo željeli da se taj posao štio prije završi, i da se formira pogodno tlo za održavanje izbora 2020”, kazao je Greminger.

Na pitanje šta ukoliko se ne primijene preporuke OEBS-a na izborima sljedeće godine, Greminger kaže da će to zasigurno imati uticaja na izbore.

“Jer će početna osnova za njihovo održavanje, biti mnogo lošija, nego u slučaju da su preporuke ispunjene”, naveo je Greminger.

Prvi čovjek OEBS-a, poručuje da su protesti legitiman vid izražavanja nezadovoljstva građana, u demokratskim društvima. Ipak, kako kaže, volio bi da se o problemima razgovara u institucijama koje su za to i ustavom predviđene.

“Mislim da su protesti i okupljanje građana legitiman dio demokratskih procesa. To je znak jedne demokratije koja ima energiju. Međutim, u jednom trenutku, problemi moraju da se rješavaju u institucijama, koje su predviđene Ustavom, u kojima se donose političke odluke, a to je Parlament. Volio bih da se o tim problemima razgovara i da se tamo riješe”, poručio je šef OEBS-a.

Greminger je razgovarao i s predstavnicima medija. Utisak je, kaže, da je medijska scena veoma polarizovana.

Nije konkretno komentarisao političke pritiske na pojedine medije, ali poručuje da je OEBS-u od suštinske važnosti da pomogne da se osiguraju bezbjednost novinara i njihov profesionalni rad.

Pomoći će i u kreiranju zakona, koji će to i omogućiti, zaključuje generakni sekretar OEBS-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve