Glavni barmen Dežman mini bara pobjednik hrvatskog Art of Italicus Aperitivo Challengea

Zagrebački Dežman mini bar u četvrtak je bio domaćin prvog hrvatskog Art of Italicus Aperitivo Challengea, takmičenja čiji će pobjednik učestvovati u Art of Italicus Global Finalu u Milanu.

Lansiran 2016. u londonskom Savoyu, Italicus je djelo miksologa Giuseppea Galla, koji je kreiran inspiriran tradicionalnim italijanskim rosolio likerima. Italicus je eksplodirao na sceni i uz vermute i amaro postao važan faktor u povratku trenda italijanskih aperitiva. Aperitivo je bila i tema takmičenja u Dežman mini baru koje je organizovao Italicusov ekskluzivni distributer za Hrvatsku firma allez.hr.

Pobjedu je u odličnoj atmosferi koju je stvarala publika uglavnom sastavljena od barmena, odnio elegantni koktel Jovana Pupovca, glavnog barmena Dežman mini bara. L’Arte della Bellezza je piće dobro balansirane svježine, slatkoće i gorčine, malo jači, ali još uvijek klasičan aperitivni koktel od Italicusa i grappe od kamilice, koji Pupovas poslužuje s laticama žute ruže i mirisnom sušenom koricom bergamota. Pupovac je pobijedio gotovo jednoglasnom odlukom, s malom prednošću ispred Ivana Mandarića i taj mu je plasman osigurao nastup na Art of Italicus Global Finalu 12. novembra u Milanu.

Sudije su ocjenjivali koktele 11 takmičara, među kojima su bili neki od najboljih hrvatskih barmena.

“Smisao ovakvih takmičenja je otkrivanje novih ideja i interpretacija,” komentarisao je nakon proglašenja pobjednika glavni sudija Italicusov brend ekspert Giacomo Sai, “I danas smo vidjeli zaista puno novih, iznenađujućih ideja iz mlade barmenske zajednice pune potencijala. Sve što smo danas ovdje probali je vrlo dobro.”

izvor i foto plavakamenica.hr

 

Komentari

avatar