Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Folklorni spektakl održan na Trgu nezavisnosti

Održan folklorni koncert ''Svi plešemo – Srce igrom darujemo''

Na Trgu nezavisnosti u Podgorici sinoć je održan veliki folklorni koncert “Svi plešemo – Srce igrom darujemo“.

Organizatori ove spektakularne večeri folklora su Turistička organizacija Glavnog grada Podgorica i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada u saranji sa Udruženjem folklornih ansambala Crne Gore – Regija Podgorica.

“U okviru manifestacije “Svi plešemo – Srce igrom darujemo“ koju Turistička organizacija Podgorice organizuje već drugi put zarednom, ove godine smo se odlučili isključivo za narodne igre, u cilju promocije kulturne baštine i tradicionalnog narodnog melosa. Po prvi put je na Trgu nezavisnosti nastupilo 11 folklornih ansambala sa teritorije glavnog grada,” kazala je direktorica TO Podgorica, Irena Rogošić.

Foto: Media Biro
Foto: Media Biro

Svih 11 folklornih ansambala sa teritorije Podgorice prodefilovalo je Hercegovačkom, Njegoševom i Ulicom slobode duž koje su imali svoje individualne punktove na kojima su brojnoj publici i zainteresovanim prolaznicima pokazali svoje plesne vještine.

Defile užim centrom grada predvodio je Vojni orkestar Gardijske čete Vojske Crne Gore.

“Po povratku na Trg nezavisnosti svih jedanaest folklornih ansambala je, prije početka glavnog koncerta, odigralo zajedničko kolo oko centralne fontane. Sve to bilo je upotpunjeno podgoričkim izvornim melodijama u izvođenju Žutog Serhatlića i Tanje Šeter,” ispričala je Rogošić.

Organizatori su skrenuli pažnju i na humanitarni karakter ove manifestacije, te napomenuli da će sav novac prikupljen od prodaje pića na štandovima na Trgu nezavisnosti biti doniran u humanitarne svrhe.

Foto: Media Biro
Folklor u PG, Foto: Media Biro
Foto: Media Biro

Na manifestaciji su učestvovali FA “Crna Gora” KUD “Ljubo Božanović“ AKUD „Mirko Srzentić“ KUD „Crvena stijena“ FA „Podgorica“ FA „Treće doba“ KUD „Duga Montenegro“ FA „Vila“ KUD „Aluminijum“ ANIP „Đurđevdansko kolo“ FA KIC-a „Budo Tomović“ Žuti Serhatlić, Tanja Šeter i Vojni orkestar Gardijske čete Vojske Crne Gore.

Predstavnik KUD Duga, ujedno i predsjednik Organizacionog odbora Udruženja folklornih ansambala Crne Gore – Regija Podgorica, Goran Vujović, istakao je da se naporan i predan rad u organizaciji ove manifestacije isplatio.

“Pripreme su trajale tri mjeseca, nije jednostavno organizovati manifestaciju sa oko 700 igrača, nije jednostavno da se pripremi ovakva scena, ovakav spektakl. Desio se jedan veliki spektakl, došao je veliki broj ljudi da isprati ovaj koncert i svi su bili oduševljeni,” istakao je Vujović.

Foto: Media Biro
Tanja Šeter, Foto: Media Biro
Žuti Serhatlić, Foto: Media Biro
Vojni orkestar, Foto: Media Biro

Otkrio je da imaju još dosta ideja koje bi željeli da realizuju u skorijem periodu, a za koje se nadaju da će zaživjeti.

Oduševljenje nastupom nisu skrivali ni posjetioci.

Zajedničko kolo, Foto: Media Biro
Foto: Media Biro
Foto: Media Biro

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lada
01.06.2023-13:04 13:04

Prelijepo, raznoliko, kako i treba biti.
Sve čestitke!