Ponedjeljak, 23 Maja, 2022
Rubrika:

Fejsbuk na udaru zbog uticaja na mentalno zdravlje dece

Tinejdžeri ''krive Instagram za sve veći broj slučajeva depresije i anksioznosti''

Iz kompanije Fejsbuk tvrde da je njihova platforma Instagram „dokazano pomogla” mladim ljudima.

Antigona Dejvis, šefica ove kompanije za bezbjednost, svjedočila je u američkom Senatu o zaštiti djece.

Do toga je došlo pošto je procurilo interno istraživanje koje je sproveo Instagram i pokazalo da ova platforma može da naškodi djeci, prenosi BBC na srpskom.

Uticaj ove aplikacije na mentalno zdravlje tinejdžera je „prilično mali”, tvrdio je ranije direktor Instagrama Adam Moseri.

Komitet u Senatu je počeo saslušanje podsjećanjem na istraživanje Fejsbuka o kojem je prvi pisao Vol Strit Žurnal – tamo se navodi da bi društvena mreža Instagram mogla imati negativan uticaj na sliku koju korisnici imaju o vlastitom tijelu, kao i na njihovo samopouzdanje.

Tinejdžeri „krive Instagram za sve veći broj slučajeva depresije i anksioznosti”, dodaje se.

„Uradili smo studiju da bismo poboljšali platformu, umanjili loše stvari i maksimalno povećali dobre i pronašli sfere koje možemo unaprijediti u budućnosti”, rekla je Dejvis članovima komiteta.

„Želimo da naše platforme budu mjesto gdje će se stvarati duboke interakcije sa prijateljima i članovima porodice, a taj cilj ne možemo ispuniti bez bezbjednosti korisnika”, napomenula je ona.

„Nesumnjivo kršenje zakona”

Međutim, Ričard Blumental, čelnik odjeljenja Komiteta za trgovinu, nauku i transport koji se bavi zaštitom potrošača, bezbjednošću proizvoda i podataka, podsjetio je da su iz Fejsbuka tvrdili u avgustu da ne znaju ni za kakav negativan uticaj pomenutih platformi.

„A sada smo vidjeli da je kompanija nesumnjivo prekršila zakone u pokušaju da ih zaštiti. U ovoj firmi ne prihvataju odgovornost i pitanje koje me muči je kako ja ili drugi roditelji možemo vjerovati Fejsbuku”, poručio je on.

Dejvis tokom saslušanja nije uspjela da odgovori na pitanja i rekla je da mora da se posavjetuje sa nadležnim timovima u kompaniji.

Slika tijela

Iz Fejsbuka negiraju izvještaj koji je objavio Vol Strit Žurnal.

„Jednostavno nije tačno da ovo istraživanje pokazuje da je Instagram ‘otrovan’ za tinejdžerke”, napisala je u blogu Pratiti Rajčuduri, čelnica istraživačke jedinice kalifornijske kompanije.

„Zapravo, pokazalo se da mnoge djevojčice sa kojima smo pričali osjećaju da im Instagram pomaže kada se suoče sa teškim trenucima i nedaćama koje oduvjek prate tinejdžere”, tvrdi Rajčuduri.

Ipak, iz Fejsbuka su napomenuli da je „izuzetak u ovom istraživanju bila slika tijela” kada su predstavljali istraživanje.

Svaka treća tinejdžerka koja se ranije susretala sa ovim problemom rekla je da se poslije korišćenja Instagrama osjećala lošije.

Fotografije sa filterima, postavljanje selfija i pregledanje sadržaja sa heštegovima utiče na blagostanje korisnika, pisalo je na slajdovima na kojima je predstavljeno istraživanje.

Odvojeno saslušanje

Saslušanje se odvija samo nekoliko dana pošto je kompanija zaustavila objavljivanje platforme Instagram za djecu, koje je bilo planirano za ovu godinu.

Ova platforma je namijenjena deci do 13 godina.

„Kao što roditelji već znaju, njihova djeca pred ulazak u tinejdžersko doba već koriste internet”, rekla je Dejvis članovima komiteta u Senatu.

„Vjerujemo da je bolje za roditelje da njihova djeca koja još nisu tinejdžeri koriste verziju Instagrama usklađenu sa njihovim uzrastom i roditelji ih mogu nadgledati.

„To je bolja opcija nego da djeca lažu da su starija kako bi koristila platformu koja nije namijenjena njima”, kaže ova predstavnica Fejsbuka.

U Instagramu testiraju novi proizvod koji će „ohrabrivati korisnike da naprave pauzu” od gledanja u ekran, dodala je ona.

To će ukazati na trenutak kada nam se čini da su korisnici pretjerali sa korišćenjem nekog sadržaja ili su predugo u aplikaciji, objašnjava Dejvis.

Uzbunjivač koji je podatke dostavio Vol Strit Žurnalu će svjedočiti u odvojenom saslušanju sljedeće nedjelje.

Iz komiteta su istakli da namjeravaju da saslušaju službenike i iz drugih tehnoloških kompanija koje imaju društvene platforme sa ciljem da se ispita da li one škode zdravlju djece.

Najnovije

Litvanci zainteresovani da investiraju u solarnu energiju

Potpredsjednik Privredne komore Pavle D. Radovanović razgovarao je sa počasnom konzulkom Crne Gore u Litvaniji Daivom Perevičiene i direktorom European City Estates Dejanom Mansfeld-Rupnikom o mogućnostima investiranja u određene sektore...

Autorsko veče Jovaša Stanišića u Nikšiću

Društvo crnogorskih novinara, Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića, i UBNOR i antifašisti Nikšića večeras (19 časova) u sali hotela “Onogošt” organizuju autorsko veče Jovaša...

Australija dobila novog premijera, Entoni Albaneze položio zakletvu

Novi australijski premijer Entoni Albaneze položio je zakletvu danas uoči odlaska na samit u Tokio na kojem će učestvovati i predsjednik SAD Džozef Bajden. Bivši vođa opozicije...

Ibrahimović: Nastavljam ako se budem osjećao dobro fizički

Zlatan Ibrahimović kaže da će ubrzo odlučiti da li da okonča karijeru. 40-godišnjii švedski napadač je u nedjelju sa Milanom proslavio osvajanje Skudeta. „Nastaviću da igram...

Bajden: SAD bi vojno intervenisale u slučaju kineske invazije na Tajvan

Predsjednik SAD Džo Bajden upozorio je danas u Tokiju da bi SAD “vojno branili Tajvan ako bi Peking izvršio invaziju” na to autonomno ostrvo, upozoravajući da...

Najčitanije

Povezano

Širom svijeta radno angažirano više od 160 miliona djece

U posljednjoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (ILO) i Dječjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je kako je širom svijeta radno angažovano više od...

Međunarodna organizacija rada: Hitno eliminisati dečji rad

Blizu 160 miliona djece, što znači skoro svako deseto dijete širom svijeta, prinuđeno je na rad a pandemija prijeti da preokrene višegodišnji napredak u...

Narodna biblioteka Radosav Ljumović: U petak radionica za djecu u susret Danu nezavisnosti!

Narodna biblioteka Radosav Ljumović u petak organizuje radionicu za đecu koja će biti posvećena Danu nezavisnosti Crne Gore! Tema ove radionice je, kako je saopšteno,...

Facebook uklanja ”prijatelje u blizini” i druge funkcije zasnovane na lokaciji

Prošle nedjelje su mnogi korisnici Facebook-a počeli da dobijaju obavještenja da će mreža društvenih medija povući sve svoje funkcije koje zavise od prikupljanja podataka...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve