Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar organizuju Evropski filmski festival u Nikšiću, uz podršku Nikšićkog pozorišta. Od 7. do 11. oktobra u sali Nikšićkog pozorišta biće prikazano deset filmova, među kojima i dva crnogorska. Svake večeri u 18 i 20 časova biće prikazana po dva filma, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Ilustracija

Nikšićko izdanje  Evropskog filmskog festivala svečano će otvoriti Marko Kovačević iz Delegacije EU u Crnoj Gori i potredsjednica opštine Nikšić, Sonja Nikčević.

U selekciji za ovogodišnje izdanje festivala našli su se filmovi savremene evropske kinematografije nagrađivani na brojnim filmskim smotrama, većinom snimani u koprodukciji evropskih zemalja, uz značajnu finansijsku podršku Evropske unije.

Prvi na repertoaru, u ponedjeljak 7. oktobra u 18 časova je film „Belgijski kralj“, višestruko nagrađivana belgijsko-holandska komedija/drama, u kojoj belgijski monarh, izgubljen na Balkanu traži put kući, a pronalazi sebe.

Posjetioci festivala imaće priliku da pogledaju i francusku dramu „Krvavo mlijeko“, portugalsko-francusko-brazilsku koprodukciju „Dijamantino“, češko ostvarenje „Zimske mušice“, mađarski film „Out“, kao i tri dokumentarna filma „Tišina drugih“, „Stranac u raju“ i „Daleki lavež pasa“.

U srijedu, 9. oktobra, u okviru festivala biće organizovana veče crnogorskog filma “Igra ispod praga”, Ivana Marinovića, i “Muškarci, ostvarenje iz 1963. godine reditelja Milorada Mila Đukanovića.

Festival se ove godine održava u osam crnogorskih gradova. Riječ je o jubilarnom, petom izdanju Evropskog filmskog festivala, koji je u julu mjesecu na Žabljaku prvi put imao i ljetnje izdanje. Ovogodišnji festival organizovan je u i Podgorici, Kotoru, Petrovcu, Ulcinju, Bijelom Polju, Petnjici i Mojkovcu.

Detaljan program festivala dostupan je na sajtu EU info centra.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve