Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

Emisija Reflektor kao da je iz jeftine Vučićeve propagandne kuhinje: Primjer poltronskog novinarstva na TV Vijesti

U studiju koji izgleda vrlo mračno, jeftino i prevaziđeno za sve moderne medije (u pozadini je ekran na kojem se tokom cijelog trajanja emisije okreće jedna ista animacija) nikako ne bi smjelo organizovati program u trajanju od dva minuta, a ne od skoro dva sata

Emisija Reflektor na provladinoj TV Vijesti koja se emituje utorkom podsjeća na jeftine propagandne uratke medija pod kontrolom Aleksandra Vučića, dominantan je stav na društvenim mrežama i profesionalaca koji se bave televizijskom kritikom. U toj emisiji voditeljke Aleksandre Mudreše gostovali su ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i predstavnik Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević.

Emisija Reflektor emituje se u udarnom terminu na TV Vijesti primjer je propagadnog novinarstva čiji je cilj da javnost ne dobije pravovremene i precizne informacije.

U studiju koji izgleda vrlo mračno, jeftino i prevaziđeno za sve moderne medije (u pozadini je ekran na kojem se tokom cijelog trajanja emisije okreće jedna ista animacija) nikako ne bi smjelo organizovati ni program u trajanju od dva minuta, a kamoli od skoro dva sata.

Pitanja koja voditeljka Mudreša postavlja tokom emisije su bila vrlo duga, često i konfuzna. Potpuno neinformativno i suicidno po tok i dinamiku programa bili su njeni upiti  kroz citiranje izjava, pa je tako u četvrtom minutu Reflektor postao dosadan.

Na takva duga pitanja, kadar se pomjerao na Borovinić Bojović ili Lauševića pa su gledaoci mogli vidjeti nekoliko desetina puta njihovo klimanje ili pomjeranje glavom, što izgleda vrlo amaterski.

Ton kojim je Mudreša postavljala pitanja bio je nizak (zlobnici bi rekli poltronski), a kada se na to doda činjenica da su voditeljka i njeni gosti nosili maske, pa je sadržaj u pojedinim djelovima nerazumljiv.

Iako je problem nabavke vakcine goruća tema u crnogorskoj javnosti, djelovalo je da se Mudreša jako loše pripremila. Možda i nije, ali je odala takav utisak. Tu tezu potvrđuje njeno konstantno gledanje u papir (koji drži u rukama prilično visoko) pa se može protumačiti da joj je pitanja neko napisao, a ona ih u pripremi nije savaldala. U programu koji je emitovan u utorak veče Mudreša je pokazala da ne posjeduje neophodnu dozu samopouzdanja, što je vrlo problematično ukoliko ste domaćin emisije u udarnom terminu.

O pojedinim temama poput novog soja koronavirusa priča se protegla toliko dugo da je odmah bilo jasno da voditeljka pokušava da ubije vrijeme, pa i po cijenu da njeni gosti ponavljaju istu priču.

U televizijskim formatima, emisije sličnog formata su prihvatljive samo ukoliko u sebi imaju neku vrstu konflikta (dvije suprostavljene strane). Toga u ovom razgovoru nije bilo ni u jednoj sekudni 111 minuta dugog programa. Voditeljka je pojedinim gestovima otkrivala gledaocima da bukvalno podilazi svojim sagovornicima, što je grub faul u bilo kojem tv razgovoru.

Emisija je nakon skoro 100 sekundi uvoda, koji je predug i dosadan, startovala pitanjem koje počinje sa “krenula bih” (gdje bi krenula?, tek je počela emisija, pa voditeljka nema gdje da kreće jer je domaćin i ima goste) otkriva da je Mudreša zaboravila na neke osnove vođenja razgovora na TV ili ih jednostavno nije ni savladala.

Nesporan je utisak da je javnost tokom 111 minuta programa ostala uskraćena za odgovor na brojna pitanja. Nijesu se dotakli, između ostalog, teme propusta u KCCG tokom liječenja pokojnog mitropolita Amfilohija kada je veliki broj građana u jeku pandemije boravio u prostorijama klinike iako je to zabranjeno, zbog čega je Borovinić Bojović dala iskaz pred nadležnim organima. Takođe, potpuno su zanemarene kontraverze i sumnje u nepotizam prilikom pozicioniranja u zdravstvenim ustanovama, ali i mnoga druga goruća pitanja.

Osim toga, i suštinsko pitanje kada će stići vakcine protiv korone završilo se najavom ministarke “ovih dana” i prilično konfuznim odgovorima oko donacija. Upravo njen odgovor na temu donacija je predmet ismijavanja u javnosti i na društvenim mrežama. Mudreša nije iskoristila nekoliko čistih prilika da poentira (konstatacijama ili zaključcima što je poželjno), a na većinu objašnjenja je klimala glavom, što svakako nije smjela da radi.

Direktnijih pitanja i inisistiranja nije bilo, čime emisija dobija karakter onih u kojima gostuje Aleksandar Vučić kada priča šta on želi i to niko ne prekida.

Ministarka malo spremnija, maska se ne dira rukama – kažu sturčnjaci

Ocjena je da Borovinić Bojović izgledala za nijasnu pripremljenija u odnosu na prethodne javne nastupe. Mada u situaciji kada joj voditeljka ide na ruku sa pitanjima i nije bilo teško odgovarati na pitanja pošto djeluje da je bila i upućena u njih.

Zamjerka ministarki zdravlja bila bi da nije preporučljivo toliko često dirati masku na licu golim rukama. Upravo su njene kolege to preporučivale građanima da ne čine tokom ove pandemije, a međi kojima je i njen sagovornik Laušević.

Estetika na nivou niskobudžetnih medijskih stanica

Mudreša, Borovinić Bojović i Laušević poštovali su distancu, što je pohvalno, ali je vizuelni izgled cijelog programa estetski upitan. Voditeljka cijelo vrijeme trajanja emisije ima kosom pokriven dio lica koju na momente pomjeri trzajem glave, što je neukusno i neprikladno da radi pa čak i kada sjedi u restoranu ili kafiću. Toga u u informativnim formatima JEDNOSTAVNO NE SMIJE DA BUDE, posebno kada se govori o ozbiljnim temama.

foto Printscreen, youtube.com/Vijesti Online

Voditeljka sa takvim odabirom frizure može da nastupa jedino ukoliko su joj gosti iz sfere estrade i zabave gdje je dozvoljen malo slobodniji stil odijevanja. Mada i bi i tu trebalo da se vodi računa o tome da joj oči budu cijelo vrijeme jasno vidljive, jer ima gledaoce.

Emisija je završena riječima Mudreše da je “sigurna da će biti još emisija” na ovu temu, a kada je već to najavila onda bi trebalo da razmisli o boljoj pripremi programa, jer ovo je jednostavno bilo negledljivo. Ocjena 1.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Andrea
05.02.2021-13:39 13:39

Svetovijesti ili svetigoru,niti gledam niti slusam. Gadluk!!!

ccccccc
08.02.2021-11:31 11:31

Za kratko vrijeme pređoše put od indempendističkog do četničko-svetosavskog dnevnog lista. Umušljena voditeljka koja nekada, kao da je ni manje ni više iz tužilaštva a sada manja od makova zrna……..ali nije svako zlo za zlo jer javno pokazuju ko su i što su. Zastiđa Crne Gore!