Na upravo završenom filmskom Festivalu u Veneciji Zlatni lav je dodijeljen filmu „Džoker“ Toda Filipsa, a Glavna nagradu žirija dobio je Roman Polanski za film „Oficir i špijun“.

Foto: JOEL C RYAN/INVISION/AP/SHUTTERS

Film “Džoker” reditelja Toda Filipsa, sa Hoakin Finiksom u naslovnoj ulozi, prvi put je, uoči zvanične premijere najavljene za 3. oktobar, prikazan na filmskom festivalu u Veneciji i od tada su svi pretpostavljali da će biti jedan od glavnih kandidata za osvajanje nagrade.

Jedan od glavnih razloga za toliko oduševljenje kritičara i publike je svakako bio i Hoakin Finiks koji je savršeno utjelovio zloglasnog junaka, mentalno nestabilnog komičara Artura Fleka, što nije bio nimalo lak zadatak. Na smijehu novog Džokera je radio mjesecima, a za potrebe filma je izgubio 23 kilograma.

Na početku Festivala u Veneciji dosta prašine se podiglo oko ulaska u glavnu konkurenciju
novog filma Romana Polanskog “Oficir i špijun”, zasnovanog na aferi „Drajfus“ koja je u 19. vijeku potresla Francusku, s obzirom na to da je reditelj optužen za seksualne prestupe.

Rojters navodi da je režiser pokušao da uporedi sopstvenu situaciju sa onom u kojoj se našao Jevrejin Alfred Drajfus, artiljerijski oficir u francuskoj vojsci, koji je osuđen za izdaju i prebačen na Đavolje ostrvo, gdje su francuski zatvorenici izdržavali kazne.

Afera je podijelila tadašnju Francusku, jer su mnogi smatrali da je optužba bila motivisana antisemitizmom, a Drajfus je na kraju oslobođen.

Polanski, koji je pobjegao iz SAD nakon što se 1977. godine izjasnio da je kriv za silovanje 13-godišnje djevojčice, rekao je da su mu poznati mnogi detalji o radu tužilaštva koje je i pokazao u filmu, i da ga je to jasno inspirisalo. Francusko-poljski režiser se nije pojavio u Veneciji iz straha da bi mogao biti uhapšen.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve