Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Don Brankovi dani muzike obilježavaju Svjetski dan planete Zemlje

Kako je navedeno u saopštenju PR službe Međunarodnog festivala KotorArt, ovogodišnje akcije kreću već od aprila, sa ciljem podizanja svijesti prije svega mladih ljudi, o prirodi koja nas okružuje i značaju njenog očuvanja

KotorArt Don Brankovi dani muzike nastavljaju sa pričom o ekologiji nakon prošlogodišnjeg festivala kada su upravo ekologija, održivi razvoj i očuvanje životne sredine bile ključne teme.

Kako je navedeno u saopštenju PR službe Međunarodnog festivala KotorArt, ovogodišnje akcije kreću već od aprila, sa ciljem podizanja svijesti prije svega mladih ljudi, o prirodi koja nas okružuje i značaju njenog očuvanja.

Aktivnosti počinju obilježavanjem Svjetskog dana planete Zemlje 22. aprila, akcijom pod nazivom “Naša ekološka pjesma” u saradnji sa d.o.o. “Školjke Boke”, na čelu sa ekologom i uzgajivačem, Nevresom Đerićem.

“Na eko plantaži „Školjke Boke“ u Orahovcu, uz učešće učenika i profesora kotorskih škola, pored akcije čišćenja i košenja obale od mosta rijeke Ljute do vodovoda Orahovac, biće organizovan i ekološko-praktični čas o aktivnostima kompostiranja, suvog zidanja ponti i mandraća, kao i kratko predavanje, prezentacija i degustacija organskih morskih proizvoda iz crnogorskog mora. Akcija se organizuje od strane d.o.o. “Boka Gard” i d.o.o.“Školjke Boke”, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Gimnazijom Kotor, Pomorskom školom Kotor, Osnovnom školom “Savo Ilić”, Osnovnom školom “Njegoš”, Školom za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” i AD Napredak.

Ova akcija je prvi korak projekta ArtEco, koji će se održavati od aprila do avgusta, i podrazumijeva tri tipa aktivnosti – Nauči! Aktiviraj se! i Stvaraj!, koje doprinose usvajanju pozitivnih vrijednosti neophodnih za održivi razvoj društva”, navedeno je u saopštenju.

Segment Nauči! donosi interaktivne razgovore o ekologiji kroz ekološke časove, dok se segment Aktiviraj se! zasniva na obilježavanju svjetskih dana planete Zemlje, vjetra i Sunca kroz akcije čišćenja priobalja, kulturno-ekološke šetnje i upoznavanje prirodne i kulturne baštine Kotora i Boke.

“Segment Stvaraj! podrazumijeva umjetničke radionice u kojima mladi kroz svojevrsnu umjetničku reciklažu prikupljenog otpada, izrađuju umjetničke instalacije, grade neobične muzičke instrumente i pripremaju performans „Svijet je muzika“ 13. avgusta, kojim će se završiti ovogodišnji KotorArt Don Brankovi dani muzike”, dodaje se.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve