Petak, 19 Jula, 2024
Rubrika:

Dejvid Linč je za ovaj film rekao da mu je najveći neuspjeh u karijeri

Konačna verzija Dine nije bila ona koju je reditelj zamislio, što je uzrokovalo njegovo nezadovoljstvo i zbog čega je prestao da sarađuje s velikim holivudskim studijima

Dejvid Linč bio je reditelj prve filmske adaptacije Dine (Dune), koja se temeljila na istoimenom romanu Franka Herberta. Njegova adaptacija imala je premijeru 1984. godine, a film nije ostvario dobre komercijalne rezultate. Reditelj dugo nije htio ni da priča o ovom filmu, a u nedavnom intervjuu osvrnuo se na njega.

Linč je u razgovoru za NPR komentarisao šta se sve odigralo oko Dine što je uzrokovalo njegovo nezadovoljstvo do te mjere da godinama nije htio uopšte da razgovara o filmu. Kada su ga pitali da imenuje film koji je najveći neuspjeh njegove karijere, on je izdvojio upravo Dinu.

“Moj film Dina. Znao sam da imam pravo da izaberem završnu verziju prije nego što pristanem na snimanje filma. Ali iz nekog razloga mislio sam da će sve biti u redu i nisam taj ključni dio stavio u ugovor”, komentarisao je reditelj.

U ugovoru za Dinu Linč je potpisao pravo administriranja finalne verzije filma, što je značilo da verzija Dine koja je stigla na kinoplatna nije bila usklađena s njegovom kreativnom vizijom, prenosi “Far Out Magazine”. Konačna verzija Dine nije bila ona koju je reditelj zamislio, što je uzrokovalo njegovo nezadovoljstvo i zbog čega je prestao da sarađuje s velikim holivudskim studijima.

“Dina nije bila film koji sam želio da napravim jer nijesam imao posljednju riječ”, rekao je poznati reditelj.

Film je u godini premijere zaradio manje na blagajnama u odnosu na proračun koji je bio potreban za snimanje. Produkcijski proračun iznosio je između 40 i 42 miliona dolara, a film je zaradio nešto više od 30 miliona dolara u bioskopskim blagajnama. Zbog svih ovih razloga, Linč se odrekao filma te tražio da se ukloni njegovo ime ili da se promijeni u pseudonim, prenosi Far Out.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve