Petak, 12 Jula, 2024
Rubrika:

Dalibor Dado Ćetković priredio 19. samostalnu izložbu slika u pulskoj areni u Hrvatskoj

Na izložbi je predstavio 20 novih slika na platnu malih dimenzija i minijatura, nastalih za vrijeme boravka u Istri ovog mjeseca, koje pripadaju njegovom velikom ciklusu slika Antares

Naš akademski slikar Dalibor Dado Ćetković priredio je samostalnu izložbu slika malog formata pod nazivom “Arena” koju je realizovao u Pulskoj areni.

Na izložbi je predstavio 20 novih slika na platnu malih dimenzija i minijatura, nastalih za vrijeme boravka u Istri ovog mjeseca, koje pripadaju njegovom velikom ciklusu slika Antares.

Motivi na platnima su uglavnom vezani za Pulu a dominira arena, prožeta događajima koji su se u njoj dešavali u istoriji i danas.

Prikazao je njegovim prepoznatljivim rukopisom na apstraktno-nadrealan način u tehnikama ulje i akrilik na platnu.

Arena

Likovnu kritiku za ovu izložbu i osvrt na nove radove Dalibora Dada Ćetkovića, napisala je istoričarka i teoretičarka umjetnosti Jovana Maraš.

“Dadove slike opisuju život svakodnevice, prožimajući nesvakidašnje motive kroz jarke boje, aludirajući na more, na čistinu i dom. To nisu samo gradovi kraj obale mora, već osjećanja koja hitrim potezima četkice oslikavaju koloritne doživljaje naspram plavog mora, onoga što čovjeka najviše sačinjava, u čemu se i odlaskom uvijek sudbinski vraća.

Arena

Upravo tim brzim pokretima pravi jak kontrast ostavljajući utisak na posmatrača kao dijalog između plavog doma i narandžaste boje, kao sinonim terakote, zemlje iz koje smo potekli.

Brzina pokreta, utiče ne samo na tok i pravac slike, već i na bujicu osjećanja recipijenta, gdje u svakom pogledu isti ostaje u začudnosti prolaznosti života koji može iskusiti godinama unaprijed, razmišljajući i posmatrajući realistične prikaze Arene, obale Istre, grada Pule.

Arena

Sjećanjem ukazuje na budućnost, na sve ono što polazi od stvarnosti, putujući naprijed. Posmatrač, gledajući ova djela, uočava suštinu stvarnosti i onoga što se nalazi ispred njega. U nekima od djela, raspoznaju se figuracije i spoznajom jedne u drugim streme ka suštinskom razaznavanju života, dok nas konkretne figure na platnu uvode, uvlače u tok svijesti.

Kroz djela se da prepoznati motiv Arene, pa i mnogih pogleda na istu, prožimajućivši se faze u stvaranju prikazanih djela. Kroz neka od njih, može se upravo prepoznati tok od realizma, preko nadrealizma do apstrakcije kroz data tijela u ovom formatu. Tako od umirujućeg realizma prolazimo kroz razne faze sve do nadrealizma i apstrakcije dok crvenom bojom, ostavlja snažan trag kao pečat koji zaranja u duboku spoznaju čovjekova postojanja.

Arena

Aurom između djela i čovjeka koji posmatra sliku, umjetnik izaziva smirenost i zaboravljenu toplinu djetinjstva, vraćajući i prodirući u svaki sloj sjećanja na rane faze života, pa i one koje su davno zaboravljene, ušuškane u moru i zidinama.

Dado svojim apstraktnim slikama, kao i hermetičnim realizmom kroz iste, vlada jasnim i konciznim opusom više pravaca, kojima svjesno uvodi posmatrača u igru sjećanja i povezivanja, onoga što će biti i što je bilo, kao spoj svega što čovjek godinama prođe da se vrati korijenu djeteta u sebi. Koristeći se elementima i simbolima plave boje jasno iskazuje svoju misao i viziju nekog novog svijeta, opipljivog i vizuelno prisutnog predmeta koji ga vraća na pravi put. Usidren i spokojan istovremeno diže svoje sidro i izlazi iz zone komfora.

Arena

Višeslojnim prikazima svakodnevice, kroz pastuozno prikazane forme, umjetnik prelazi granice, igrajući se bojama, umom i slobodom.

Kroz grad kao dom, a dom je čovjek, predstavlja svaku individu datog grada kao protagonistu sopstvenih doživljaja.

U očima posmatrača, gledajući gradu u oči, i on sam postaje stanovnik tog mjesta, utapajući se u masi na Areni, kao da je oduvijek tu bio i postojao.

Arena

Kroz svoje stvaralaštvo, Dado ukazuje na današnje društvo kao glasnik sa obale, propagirajući priču o vječnom gradu, i vječnim ljudima (posmatračima) u njemu. Kombinacijom izraza i tematike na nekim od djela, izdvaja se i u svakom djelu prepušta nam da sami nađemo ishod koji ostavlja njegov prepoznatljiv rukopis, prenoseći snažnu poruku koju ova djela nose.” Jovana Maraš, Istoričarka i teoretičarka umjetnosti

Ćetković je zadovoljan posjetom izložbe i bila mu je čast što je imao priliku da organizuje izložbu na ovom prostoru.

Arena

“Neopisiva je čast imati priliku da organizujem izložbu slika na ovom prostoru. Inspiracije mi nije falilo, imam je na pretek, pa me neće čuditi da po povratku kući nastavim stvarati nova djela u kojima bi se mogla naslutiti neobična figurativna priča naše istorije umrežena sa mojim futurističkim vizijama.

Gdje god odem ja moram nešto uraditi, to je dar koji se rođenjem daruje. Ne marim za ishode i nikada mi nisu bili bitni koliko moja sreća koju imam tokom stvaranja.

Arena

Otvorenog srca i iskren, prema sebi prvenstveno, to je prava stvar, a vjerujem da bi svi na takav način mogli učiniti svijet boljim.

Veoma sam zadovoljan posjetom moje izložbe i svi koji su bili prisutni, pomenuću prvo hiljade galebova koji su posmatrali sa vrhova zidina pulske arene, mnogobrojni turisti iz svih krajeva svijeta, domaći i svi slučajni prolaznici koji su imali priliku da vide, mogu slobodno reći da sam oduševljen interesovanjem, upoznavanjem i lijepim razgovorima. Drago mi je da su neke moje slike već otišle tamo gdje izgleda trebaju biti.

Arena

Pula je grad kulture i tu ne mogu ništa posebno dodati, samo da se zahvalim svima, poželim puno dobrog zdravlja, sreće i ljubavi u Novoj 2023″, rekao je Ćetković.

Svi posjetioci Arene imali su priliku uživo da pogledaju umjetnička djela i lično upoznaju našeg umjetnika iz Bara.

Dadove objave se mogu pratiti na društvenim mrežama kao i na njegovom YouTube kanalu gdje je objavio video.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve