Čuvena morska krava sa Tajlanda preminula od trovanja plastikom

Marijam, kako su je nazvali aktivisti, uginula je u subotu od posljedica infekcije uzrokovane komadićima plastike nađenim u želucu životinje, saopštili su zvaničnici

Siroče morske krave, ljubimice cijelog svijeta pošto je spašena na obali jedne plaže na Tajlandu, preminulo je od trovanja plastikom.

Marijam je uginula od infekcije izazvane plastikom u želucu/AFP

Marijam, kako su je nazvali aktivisti, uginula je u subotu od posljedica infekcije uzrokovane komadićima plastike nađenim u želucu životinje, saopštili su zvaničnici.

Marijam je postala zvijezda interneta po objavljivanju snimaka maženja sa spasiocima koji su je u aprilu našli na plaži.

U vodama oko Tajlanda živi još samo nekoliko stotina ovih morskih sisara.

Osmomjesečna Marijam je prije nedjelju dana počela da pokazuje znake bolesti i odbijala je hranu. Uginula je rano ujutru, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja veterinara da je ožive poslije šoka.

Čajapruk Veravong, upravnik pomorskog parka u provinciji Trang, rekao je za AFP da je Marijam uginula zbog infekcije krvi.

Tokom autopsije, pronađeno je nekoliko komada plastike – od kojih je jedan bio dugačak čak 20 centimetara – u stomaku životinje.

„Svi smo ožalošćeni zbog ovog gubitka, ali nam njena smrt samo pokazuje da moramo da očuvamo životnu sredinu da bismo sačuvali ove rijetke životinje.”

Marijam i Džamil, mužjak morske krave spašen samo par nedjelja poslije nje, često su bili zvijezde internet prenosa koje su pratili gledaoci širom svijeta.

Na društvenim mrežama mnogi žale za Marijam.

Prošle godine je na Tajlandu uginuo kit nakon što je pojeo više od 80 plastičnih kesa.

Komentari

avatar