Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Crnogorski književnici mlađe generacije stižu u Sutomore

Literarna turneja autorki i autora mlađe generacije „Crnogorskim književim stazama“, koju su pokrenuli Matica crnogorska i Fokalizator, nastavlja se u četvrtak, 18. maja, u 17 sati, u Hotelu „Sato“ u Sutomoru, a u programu će učestvovati pjesnikinja Jelena Nelević, pjesnik Boris Đurović, autorka pripovjedaka Dragana Kalezić, pjesnik Andrija Radović i moderatorka programa Jelka Malović.

Riječ je o uvodnom programu dvodnevnoga skupa Akademije Milovan Đilas, koju organizuje Društvo crnogorskih izdavača, napominje se u saopštenju Matice crnogorske.

Jelena Nelević (Martinović) diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na Odsjeku za ruski jezik i književnost. Njene pjesme su postale dio brojnih antologija i časopisa za književnost. Prva zbirka pjesama naslovljena „Jedna trećina“ objavljena je u ediciji izdavačke kuće Plima iz Ulcinja. Više od 20 godina je u novinarstvu. Dio je „novog talasa“ crnogorskih pjesnikinja koji se dogodio devedesetih godina, i jedna je od četiri autorke prve i jedine antologije pjesama koje su napisale žene iz Crne Gore, naslovljene „Koret na asfaltu“, objavljene 2014. u Hrvatskoj.

Fokalizator je objavio njenu pjesničku knjigu „Polovina“.

Boris Đurović rođen je u Titogradu 1988. godine. Zapošljen je kao televizijski reporter. Profesor je crnogorskoga jezika i književnosti. Fokalizator mu je objavio dvije pjesničke knjige „Svi moji demoni“ i „Klin u Sunce“. Živi u Danilovgradu.

Dragana Kalezić rođena je u 1980. godine u Podgorici. Osnovne studije završila je na Filozofskome fakultetu u Nikšiću, a magistarske na Filološkome fakultetu u Beogradu. Profesorica je ruskoga jezika i književnosti, prevoditeljica i autorka kratkih narativa. Fokalizator je objavio je njen prozni prvijenac, knjigu priča „Sentimentalni rak“. Živi u Podgorici.

Andrija Radović rođen je u Podgorici 1998. godine. Apsolvent je Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. Poeziju je objavljivao u časopisu Ars. Nagrađen je na festivalu Dani Radovana Zogovića u Kolašinu za pjesmu „Da li je Orvel bio prorok“. Pjesme su mu prevođene na makedonski jezik.

Jelka Malović rođena je 1993. godine u Nikšiću. Završila je studije crnogorskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Autorka je i urednica emisije Književnost, istorija, mit na televiziji TV 7 u okviru koje se bavi afirmacijom kulture, književnih djela i autora, te istorijskih tema od javnog značaja. Radno je angažovana u Skupštini Crne Gore u okviru Odjeljenja za odnose s javnošću, saopštili su organizatori turneje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve