Četvrtak, 7 Jula, 2022
Rubrika:

Crnogorska kinematografija u fokusu filmskog festivala u Kotbusu

Crnogorska kinematografija je ove godine u fokusu jednog od najznačajnijih filmskih festivala posvećenih istočnoevropskom filmu, Filmskom festivalu u Kotbusu (Njemačka)

Crnogorska kinematografija je ove godine u fokusu jednog od najznačajnijih filmskih festivala posvećenih istočnoevropskom filmu, Filmskom festivalu u Kotbusu (Njemačka).

Programski segment festivala pod nazivom “Spotlight: Montenegro”, obuhvata sedamnaest kratkometražnih i dugometražnih filmova, kako savremenih, tako i filmova starijeg datuma.

Program čine filmovi “Posljednje poglavlje” Nemanje Bečanovića, „Igla ispod praga” Ivana Marinovića, “Ispod mosta, među stijenama” Pavla Simonovića, “Ti imaš noć” Ivana Salatića, “Između dana i noći” Andra Martinovića i “Grudi” Marije Perović.

Uz navedene filmove, posebna pažnja je posvećena dvojici autora: Živku Nikoliću, u sklopu čije retrospektive će biti prikazani kratkometražni filmovi: “Bauk”, “Ine”, “Graditelj”, “Biljeg”, “Ždrijelo” i dugometražni film “Ljepota poroka”; i Momiru Matoviću koji će biti predstavljen filmovima: “Metri života”, “Žica života”, “(Po)rađanje jedne nacije”, “Posljednja bioskopska predstava” i “Tam 4500”.

Selektor programa je Bernd Buder, koji u uvodnom tekstu pod nazivom “Crnogorski film – Oblikovan kontrastima”, između ostalog, ističe:

“Smještena između spektakularnih planinskih vijenaca i glamurozne jadranske obale, Crna Gora, koja je stekla nezavisnost 2006. godine, oduvijek je nastojala razviti sopstveni identitet koji nadilazi njenu reputaciju “rajskog odmarališta”. Jedan od rezultata kontinuiranih napora je i domaća filmska industrija. Filmski centar Crne Gore je otvoren 2017. godine čime su postavljeni temelji za transparentnu i održivu promociju filma, kao odgovor na velike uspjehe koje su crnogorski filmovi postigli na međunarodnim festivalima u prethodnim godinama.

To nas dovodi do ovogodišnjeg programa Spotlight: Montenegro, koji kombinuje otkrića iz filmske istorije sa perspektivama za budućnost. Tako djela režisera dokumentarnih filmova Momira Matovića, koja istražuju fascinantne pejzaže Crne Gore i njenih ljudi, ove godine stižu na platna u Kotbusu. Matovićev rad prati tradiciju kultnog reditelja Živka Nikolića, koji se u 1970-im i 1980-ima fokusirao na kulturne razlike između ruralnih planinskih regiona i urbanog juga. “Ljepota poroka” je 1986. godine je odao sarkastičnu počast kontrastu između tradicionalnih planinskih sela i libertarijanskih nudističkih kampova na obali.

Danas, mladi reditelji nastavljaju tradiciju oduševljenja kontrastima, koji se, iako prisutni i na drugim mjestima, u Crnoj Gori ističu posebnim intenzitetom. Crna komedija “Igla ispod praga” Ivana Marinovića, na primjer, opisuje odnos između mizantropskog, pravoslavnog sveštenika koji se vratio u svoje rodno selo sa jedne, i mještana, onih koji nikada nijesu otišli, sa druge strane. Uprkos svim patosima snage prirode koja u njoj živi, Crna Gora je odavno našla svoj put u gradsku normalnost: u nizijama glavnog grada Podgorice, i oko nje, trileri poput “Ispod mosta, među stijenama” Pavla Simonovića ili drama “Grudi” Marije Perović, oštro odražavaju interpersonalne konfliktne situacije koje se događaju širom svijeta, a opet na način koji je jedinstven za Crnu Goru.”

Program Spotlight: Montenegro održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde, Evrope i zaštite potrošača pokrajine Brandenburg. Partner filmskog festivala u Kotbusu je Filmski centar Crne Gore, a podršku realizaciji programa “Spotlight: Montenegro” pružila je Crnogorska kinoteka.

Rediteljka Marija Perović je članica međunarodnog žirija glavnog programa filmskog festivala u Kotbusu. Sa njom u žiriju su: reditelj Sergej Dvorcevoj, glumica Luli Bitri, teoretičar Peter Musatič i direktor fotografije Peter Badel.

Za industrijsku sekciju festivala “Connecting Cottbus” izabran je novi projekat reditelja i scenariste Ivana Marinovića pod nazivom “Živi i zdravi” (int. “Forever Hold Your Peace”) koji je predstavljen na pitching sesiji i marketu.

“Connecting Cottbus” je prepoznat po velikom broju producenata, agenata prodaje, distributera i institucija koje redovno okuplja, a svake godine se organizuju prestižne panel diskusije.

Na panel diskusiji koju je moderirao čuveni Sajmon Peri, direktor Filmskog centra, Sehad Čekić predstavio je novine u finansiranju i podsticajnim mjerama u Crnoj Gori, zajedno sa predstavnicima Berlinale World Cinema Fund, Poljskim filmskim institutom i Hrvatskim audiovizuelnim centrom.

Najnovije

Tri osobe uhapšene u Budvi: Osumnjičeni da su prijetnjama od Budvanina iznudili 30.000 eura

Službenici Centra bezbjednosti Budva su, preduzimajući aktivnosti iz svoje nadležnosti, uhapsili N.P. (29) iz Nikšića, S.P. (25) iz Budve i I.R. (35) iz Berana...

Vozilom udario pješaka u Baru, jedna osoba životno ugrožena

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila danas na Bulevaru JNA u Baru povrijeđena je T.M. (79) iz Bara. Primorskom portalu u Osnovnom državnom tužilaštvu je...

Završen sastanak lidera partija: Vlada će sjutra raspravljati o ugovoru sa Crkvom Srbije, ali...

U zgradi Vlade Crne Gore završen je sastanak predsjednika države Mila Đukanovića i predstavnika partija koje podržavaju Vladu. Na sastanku je glavna tema bila...

Božović: Zaključene trojke prepravljaju u petice, Luče šteluju sa vrlo dobrog na odličan

Predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović kazao je da će dati sve od sebe kako bi se obezbijedilo dostojanstvo prosvjetnog radnika, koji je nezaštićen i...

PAKLENI PLAN VUČIĆEVOG I PAREZANOVIĆEVOG RESURSA: Dritan po Putinovim notama podgrijava sukobe Crnogoraca i...

Piše: Balša Knežević Saradnik srpske Bezbjednosno informativne agencije (BIA), veleizdajnik na funkciji trenutnog premijera manjinske Vlade Dritan Abazović danas je konačno ogolio suštinu svog političkog...

Najčitanije

Povezano

Crnogorska kinematografija na 75. Kanskom festivalu: Predstavljanje filmskih projekata u fokusu

Na ovogodišnjem marketu u okviru 75. izdanja Filmskog festivala u Kanu, Filmski centar Crne Gore će predstaviti aktuelnu crnogorsku kinematografiju u okviru Paviljona Jugoistočne...

Filmski centar raspisao konkurs za sufinansiranje u četiri kategorije

Filmski centar Crne Gore raspisao je javni konkurs za dodjelu sredstava za sufinansiranje proizvodnje kinematografskih djela za 2021. godinu, u sljedećim kategorijama: razvoj scenarija; ...

Crnogorska kinematografija dio Balkan film festivala u Montevideu

Uz podršku Filmskog centra Crne Gore i kroz inicijativu Zajednice Crnogoraca u Urugvaju, Urugvajska kinoteka organizuje ciklus savremenih crnogorskih filmova, u okviru četvrtog izdanja...

Izložba 70 godina crnogorske kinematografije

Povodom obilježavanja 70 godina od nastanka crnogorske kinematografije, večeras će u 19 sati u Crnogorskom narodnom pozorištu biti otvorena izložba fotografija, materijala i filmskih...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve