Crnogorska kinematografija na 33. Filmskom festivalu u Herceg Novom

Glavni program festivala je podijeljen u tri selekcije: Dugometražni igrani film (zvanična takmičarska selekcija i vantakmičarska selekcija), selekcija Kino Evropa i Ponoćne projekcije. Glavne lokacije za prikazivanje su Kanli Kula, Forte Mare, kao i Dvorana Park, gdje će biti prikazani filmovi iz selekcije Ponoćne projekcije i gdje će se tokom dana reprizirati filmovi.

Na 33. Filmskom festivalu u Herceg Novom – Montenegro Film Festivalu koji će ove godine biti održan od 1. do 7. avgusta biće prikazano više filmova crnogorske produkcije.

33. Montenegro Film Festival, foto: CdM
Otvaranje festivala na Kanli kuli, 1. avgusta, obilježiće svjetske premijere crnogorskih filmova podržanih od strane Filmskog centra Crne Gore – film “Grudi”, rediteljke Marije Perović prikazuje se u okviru vantakmičarske selekcije dugometražnog igranog filma u 21h, dok je za 23h zakazana projekcija debitantskog filma “Dohvati nebo” reditelja Milutina Darića.

Nakon svjetske premijere na festivalu u Karlovim Varima, crnogorska manjinska koprodukcija “Mamonga” u režiji Stefana Maleševića (koproducentkinja Bojana Radulović) imaće regionalnu premijeru na Filmskom festivalu u Herceg Novom, a crnogorsku premijeru imaće još jedna manjinska koprodukcija – “Sam samcat” Boba Jelčića (koproducent Ivan Marinović). Svi ovi filmovi su podržani su od strane Filmskog centra Crne Gore.

Kad su u pitanju crnogorski filmovi, na festivalu će biti prikazani i “Ti imaš noć” u režiji Ivana Salatića, “Između dana i noći” u režiji Andra Martinovića i “Granice kiše” u režiji Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara. Takođe, manjinska koprodukcija “Ajvar” (koproducent Ivan Đurović) rediteljke Ane Marie Rossi u Herceg Novom će imati internacionalnu premijeru, odmah nakon svjetske premijere na festivalu na Paliću (Srbija). Navedeni filmovi podržani su na konkursima Ministarstva kulture Crne Gore.

Filmski centar Crne Gore i ove godine je partner festivala na programskom segmentu Mini Pitch, koji se organizuje u saradnji sa Zagreb Film Festivalom – Industrija Mladost. Radionica je namijenjena studentkinjama i studentima crnogorskih filmskih škola i akademija koji pripremaju kratkometražni igrani film. Cilj radionice je podrška mladim filmskim autorima i autorkama da savladaju tehnike prezentacije svog filmskog projekta, što je danas ustaljena praksa u filmskoj industriji. Mentorka na ovom programu je Inja Korać iz Hrvatske, a projekti koji se takmiče ove godine su: “Palindrom” rediteljke Tamare Kadović i producenta Miljana Vučelića, “Rikverc” reditelja Andrije Mugoše i producentkinje Ive Kasalice i projekat “Ella” rediteljke Esme Sarić i producentkinje Jelene Šoškić. Svi učesnici su studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Glavni program festivala je podijeljen u tri selekcije: Dugometražni igrani film (zvanična takmičarska selekcija i vantakmičarska selekcija), selekcija Kino Evropa i Ponoćne projekcije. Glavne lokacije za prikazivanje su Kanli Kula, Forte Mare, kao i Dvorana Park, gdje će biti prikazani filmovi iz selekcije Ponoćne projekcije i gdje će se tokom dana reprizirati filmovi.

Na Filmskom festivalu u Herceg Novom će, pored crnogorskih (ko)produkcija, u okviru glavne takmičarske selekcije, hercegnovska publika imati priliku da pogleda i rumunski film “Monstrumi” koji ima crnogorsku premijeru, film iz Bugarske “Otac” – regionalna premijera, kao i turski film “Predivna ravnodušnost”, koji takođe ima regionalnu premijeru. U takmičarskoj selekciji biće prikazani i filmovi iz Sjeverne Makedonije – “Bog postoji, ime mu je Petrunija”, iz Srbije “Šavovi” i Slovenije “Posledice”, sva tri kao crnogorske premijere.

Članovi petočlanog žirija koji će odlučivati o nagradama u zvaničnoj takmičarskoj selekciji su: reditelj Vinko Brešan (Hrvatska), glumac Nikola Ristanovski (Sjeverna Makedonija), producentkinja Dunja Klemenc (Slovenija), producentkinja Jelena Mišeljić (Crna Gora) i reditelj Nikola Ljuca (Srbija).

Selekcija KINO EVROPA sačinjena je od naslova koji su u proteklih godinu dana bili izuzetno uspješni na renomiranim festivalima pa će biti prikazani filmovi “Bol i slava”, “Žao nam je što smo vas propustili”, “Mladi Ahmed”, “Izdajnik”, “To je ljubav”, “Portret djevojke na vatri”, “Alisa i gradonačelnik”, “Lara”, “Sinonimi”, “Ljubav na mrežama”, “Moje nevjerovatno ljeto sa Tes” i “Pad kralja”.

U okviru selekcije PONOĆNE PROJEKCIJE hercegnovska publika vidjeće filmove koji su prikazani na najvećim festivalima – u Kanu (“Sloboda” i “Mala zombi”), Berlinu (“Djeca mrtvih” i “Antologija gradova koji nestaju”) i Torontu (“Život među zvijezdama”).

Tokom Festivala biće prikazano i 16 kratkih filmova iz filmskih škola regiona – sa Cetinja, iz Beograda, Zagreba, Skoplja, Sarajeva, a u okviru studentske selekcije. U pitanju su igrani, dokumentarni i jedan animirani film koji dolazi iz Rumunije.

Žiri za ovu selekciju čine: producentkinja Bojana Radulović (Crna Gora), reditelj Dušan Grubin (Srbija) i scenaristkinja i rediteljka Eleonora Veninova (Sjeverna Makedonija). Selektor studentskih filmova i ove godine je reditelj Dušan Kasalica. Filmovi će biti prikazani u Amfiteatru Dvorane Park.

U Takmičarskoj selekciji dugometražnog igranog filma dodjeljuje se Grand Prix – Velika zlatna mimoza za najbolji film, Zlatna mimoza za režiju, scenario, za mušku ulogu, žensku ulogu i Nagrada Živko Nikolić za specijalni doprinos filmskom izrazu. U takmičarskoj selekciji studentskog filma – Zlatna mimoza za najbolji studentski film. Pored navedenih, dodjeljuju se: Nagrada publike i Nagrada Milan Žmukić za doprinos Festivalu.

Ovogodišnji kanski pobjednik, film “Parazit” južno-korejskog reditelja Bong Đun-Hoa, svečano će zatvoriti 33. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival.

Izvršni producent ovogodišnjeg izdanja Festivala je JUK „Herceg Fest“, a Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Herceg Novi su glavni pokrovitelji.

Komentari

avatar