Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Cijevna najčistija, Tara nije kakva je bila

Najčistija rijeka u zemlji je Cijevna, ali treba imati u vidi da posljednje istraživanje nije rađeno na Pivi koja je do sada imala najkvalitetniju vodu

Jesu li rijeke u Crnoj Gori zagađene? Istraživanja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju pokazuju da Morača i Bojana imaju uglavnom tzv. umjeren status, što znači da hemijsko stanje u ovim rijekama nije dobro.

Rijeka Cijevna

Isti status ima Tara, dok je voda u Ćehotini loša. Sa druge strane, najčistija rijeka u zemlji je Cijevna, ali treba imati u vidi da posljednje istraživanje nije rađeno na Pivi koja je do sada imala najkvalitetniju vodu.

Nova metodologija ispitivanja voda koju od ove godine sprovodi Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju klasifikuje rijeke na sljedeći način.

“Sada se vrši određivanje hemijskog i ekološkog statusa. Tumačenje se vrši da li je taj status vrlo dobar, dobar, umjeren, loš ili vrlo loš”, rekla je načelnica Odsjeka za kvalitet voda ZHMCG Nevenka Tomić.

Zavod je od 11. juna do 18. jula sproveo ispitivanje hemijskog statusa vode sa 35 mjernih mjesta. Iz Laboratorije za ispitivanje kvaliteta voda izašli su ne baš ohrabrujući rezultati.

“Pokazano je u donjem dijelu Morače, zatim Lima, Ibra, interesentno i Ljuboviđe i Bojane, da nijesu po nekim parametrima pokazali dobar status voda”, rekla je Tomić.

Ispitivanje je pokazalo da Ćehotina, kao i prethodnih godina, ima loš status, ali i da Tara, rijeka čijom se čistoćom hvalimo, više nije dovoljno čista.

“Tara ima izvjesnu mutnoću koja dovodi da njene vode izlaze iz propisanog statusa. Na tu mutnoću vjerovatno utiče ne samo izgradnja autoputa, nego i čak doliv Kolašinske rijeke, koja tokom proljeća i sada izgradnja tunela donosi spiranje zemlje i materijala, posebno u kišnom periodu. Imala je mutnoću i došlo je do izlaska parametara iz dobrog statusa”, kaže Tomić.

Razloga što su nam rijeke ovakve ima više.

“Prouzrokuju kao i uvijek najviše otpadne vode. Svi naši gradovi nemaju postrojenja prečišćavanje, kao što je slučaj sa Podgoricom, znači razni drugi ispusti, odlaganje, neuređene deponije, spiranja, dešavaju se i slučajevi nekih situacija izlivanja nafte, goriva, izgradnja puteva utiče, kao na primjer Tara”, upozorava Tomić.

Ispitivanja su pokazala da Skadarsko i Šasko jezero imaju tzv. umjeren status. Ova prirodna jezera su, kako pokazuju rezultati, opterećena organskim materijalima i biljnom produkcijom.

Voda Crnog jezera je pokazala dobar status, a od vještačkih jezera isti status imaju Krupačko jezero, Slano, Liverovići, Otilovići, dok je Bilećko jezero umjerenog statusa.

Do kraja godine Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju uradiće sveobuhvatnije ispitivanje voda, a rezultati će biti prezentovani u martu naredne godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve