Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Bošković na ministarskom sastanku UN: Razmotriti nove modalitete upravljanja konfliktima

Ministar odbrane Predrag Bošković, učestvuje na sastanku ministara odbrane Ujedinjenih nacija na temu mirovnih operacija

Ministar odbrane Predrag Bošković, učestvuje na sastanku ministara odbrane Ujedinjenih nacija na temu mirovnih operacija.

Sastanak je okupio 112 visokih predstavnika država članica ove međunarodne organizacije, a otvorio ga je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

On je naglasio značaj multilateralnog i integrisanog pristupa pružanju odgovora na savremene bezbjednosne izazove, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva odbrane.

Sastanak je održan u cilju jačanja kapaciteta mirovnih operacija pod vođstvom UN-a i postizanja najboljih rezultata, sa fokusom na inicijativu generalnog sekretara Gutereša „Akcija za očuvanje mira-A4P“.

Potom je sastankom predsjedavao podsekretar za mirovne operacije, Žan Pjer Lakroa.

Ujedinjene nacije sprovode 14 mirovnih operacija i misija širom svijeta, pružajući neprocjenjivu podršku međunarodnom miru i bezbjednosti, navedeno je u saopštenju.

“Na sastanku je konstatovano da cilj mirovnih misija treba da bude dugoročno održivo mirno rješenje, u skladu sa mandatom misije i pravilima međunarodnog prava. Takođe, da je pravi trenutak da se razmotre novi modaliteti izgradnje povjerenja i upravljanja konfliktima, u cilju doprinosa izgradnji stabilnijih i mirnijih društava, imajući u  vidu velike izazove sa kojima se suočava međunarodna zajednica. Izazovi su sve brojniji i ne poznaju granice, države ih  same i izolovano, ne mogu tretirati, tako da UN predstavljaju nezamjenjivu platformu u  pronalaženju zajedničkog rješenja.

Crna Gora pažljivo prati razvoj situacije u pojedinim konfliktnim područjima i čvrsto je opredijeljena da, shodno mogućnostima, nastavi da doprinosi očuvanju i unapređenju međunarodnog mira i bezbjednosti. Takođe, naša zemlja je spremna da proširi svoje učešće u mirovnim misijama UN. Vojska Crne Gore učestvuje u misiji Ujedinjenih nacija za referendum u Zapadnoj Sahari (MINURSO), od 2016.”, navedneo je u saopštenju MO.

Bošković je danas imao odvojeni susret sa ministrom odbrane Irske, Paulom Kehoem (Paul Kehoe), kojeg je upoznao sa najvažnijim aktivnostima Crne Gore u reformi sistema odbrane.

Takođe, razgovaralo se i o regionalnoj saradnji, učešću pripadnika VCG u mirovnim misijama i operacijama, kao i bezbjednosnim izazovima i prijetnjama današnjice, koji ugrožavaju vrijednosti savremenih društava.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve