Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

„Bilo jednom u Holivudu”: Tarantino se vratio

„Nostalgični kolaž film, pun spektakularnih detalja", odaje počast izgubljenoj eri Holivuda, piše Varajeti, ističući da na ekranu vidimo mnoge nekadašnje zvijezde

Stigle su prve reakcije na „Bilo jednom u Holivudu”, najnoviji film Kventina Tarantina, koji je premijerno prikazan na Festivalu u Kanu – i odlične su.

Bred Pit i Leonardo Dikaprio zajedno igraju u Tarantinovom posljednjem filmu/Universal

Tarantinov deveti film prikazuje kako je izgledao život Holivuda 1969. godine, neposredno pred masovna ubistva Čarlsa Mensona i njegove Porodice.

Piter Bredšo iz Gardijana film je nazvao „potpuno očaravajućim i briljantnim”.

Bilo jednom u Holivudu danas porede sa kultnim Tarantinovim filmom Petparačke priče, koji je prije 25 godina takođe premijerno prikazan u Kanu.

Bred Pit i Leonardo Dikaprio kao novi Robert Redford i Pol Njuman

Dva najpopularnija glumca Holivuda su u paru i djeluje da se to i te kako isplati.

Dikaprio igra Rika Daltona, propalog glumca vestern filmova i alkoholičara, dok je Bred Pit u ulozi njegovog najboljeg prijatelja i – dugogodišnjeg kaskadera dvojnika – Klifa Buna.

Njih dvojica u paru su nevjerovatni, pune samoironije i hemije u kojoj uživamo, piše Holivud riporter.

YouTube

Robert Redford i Pol Njumen su zajedno snimili dva filmska klasika – Žaoku (The Sting) i Buč Kesidi i Sandsens Kid.

Holivud igra sam sebe

„Nostalgični kolaž film, pun spektakularnih detalja”, odaje počast izgubljenoj eri Holivuda, piše Varajeti, ističući da na ekranu vidimo mnoge nekadašnje zvijezde.

Rafal Zavieruča igra reditelja Romana Polanskog, a Margot Robi njegovu suprugu Šeron Tejt, koja je kasnije postala jedna od žrtvi Mensonovog kulta.

Margot Robi kao Šeron Tejt/Getty Images

Ubistva su samo dio priče

Kada je film najavljen bilo je spekulacija da će glavni dio priče pratiti uticaj kulta Čarlsa Mensona na Holivud.

Te 1969. godine njegovi sljedbenici, poznati kao Porodica Menson, ubili su devet ljudi, uključujući i trudnu Šeron Tejt, dok je Polanski snimao u inostranstvu.

Jedna od članica Porodice Suzan Etkins, izbola je glumicu nasmrt i na pragu njene kuće krvlju napisala: „Svinja”.

Ubistva su imala veliki uticaj na američku filmsku industriju, a mnogi ih smatraju krvavim krajem ere djece cvijeća i ljubavi iz 1960-tih.

Bilo jednom u Holivudu odbija taj narativ, piše Ivning standard.

Foto: Getty Images

Film počinje šest mjeseci prije nego što su ubistva počela, prikazujući život u Holivudu „u tom kratkom trenutku nakon što je čitav sjaj nestao, a prije početka svega lošeg”, navodi Sajt end saund.

To ne znači da nema Čarlsa Mensona – jedna od njegovih pjesama je dio muzike iz filma, dodaje Telegraf.

Ipak, ubistva nijesu u centru pažnje.

Tačan način na koji se priča razvije ostaje misterija – Tarantino je kritičarima poslao pismo u kojima apeluje na njih da ništa ne otkriju.

„Postoji čak i monolog jednog od Mensonovih ubica o fetišizaciji ubistva i nasilja u zabavi, što mnogi vide kao da Tarantinov napad na njegove najkonzervativnije kritičare”.

Dikaprio zapalio naciste

Dikaprio igra glumca čija karijera propada/YouTube

U trejleru se vidi kako Dikapriov lik Dalton, tokom prisjećanja na slavne dane karijere – pali naciste na jednom filmskom setu.

Svojevrsno prisjećanje na film Prokletnici (Inglorious Bastards) iz 2009. godine je tipični prikaz Tarantinove ljubavi prema prenaglašenom nasilju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve