Benksijeva slika britanskog parlamenta punog šimpanzi prodata je na aukciji za 9,9 miliona funti.

Slika je široka četiri metra, što je čini najvećom Benksijevom slikom/Sotheby’s

Riječ je o djelu Devolved Parliament, koje je slavni, ali anonimni, umjetnik iz Bristola naslikao 2009. godine.

Očekivalo se da će slika biti prodata za između 1,5 i dva miliona funti, ali je cijena na kraju bila pet puta veća.

Benksi se oglasio na Instagramu, ističući da je riječ o „rekordnoj cijeni” i da je „šteta što on nije bio njen vlasnik u tom trenutku”.

Iz Sotbi aukcijske kuće navode da je „bez obzira na stav o Bregzit debati, riječ o djelu koje je sada najaktuelnije nego što je ikada bilo”.

Devolved Parliament je najpoznatije Benksijevo djelo na platnu.

Dosadašnji rekorder među Benksijevim radovima bila je slika Keep it Spotless, za koju se vjeruje da je 2008. u Njujorku prodata za 1,8 miliona dolara (192 miliona dinara).

Aleks Brankzik iz Sotbija kaže da se Benksi „suočava sa gorućim problemima sadašnjice”.

Kako navodi, Benksi „najkompleksnije političke situacije pretvara u jednu jednostavnu sliku, spremnu za šerovanje u našem dobu društvenih mreža”.

Benksi je Devolved Parliament stvorio za izložbu u Bristolu 2009, koju je posjetilo 300.000 posjetilaca, a što je bila jedna od najposjećenijih izložbi te godine.

Anonimni umjetnik sliku je ove godine pozajmio muzeju povodom obilježavanja 10 godina od te izložbe, ali i originalnog plana da Britanija iz EU izađe 29. marta.

Aukcija se dogodila godinu dana nakon što se Benksi „umiješao” na jednu aukciju, pa se njegova slika samouništila, čime je stvoreno novo umjetničko djelo.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve