U Beču je otvoren muzej prilagođen Instagramu, s prostorijama u kojima mladi mogu da prave sopstvena umjetnička djela.

Ideja je da muzeji postanu privlačniji mladima/PHILIPP LIPIARSKI

Zidovi svijetlih boja i džinovski predmeti – to je sve što je potrebno za savršen selfi.

„Broj mladih koji idu u muzeje se smanjio, pa pokušavamo da to promijenimo pomoću društvenih mreža”, kaže Petra Šaringer, koautorka muzeja bez filtera (nofilter_museum).

„Oni radije žive u onlajn svijetu umjesto da komuniciraju sa stvarnim svijetom.”

Mladi su glavni korisnici društvenih mreža. U Velikoj Britaniji, na primjer, devetoro od desetoro tinejdžera koristi društvene mreže poput Instagrama, Fejsbuka i Vocapa.

Muzej je ispunjen interaktivnim postavkama koje, kaže Šaringer, pozivaju ljude da se zaista zabave.

Muzej ima 24 različite sobe. Posjetioci mogu da se fotografišu ispred raznobojnih zidova u savršenim odjevnim kombinacijama.

Tu su i loptice, cvjetni zidovi i sjajne konfete – dizajnirani za pravljenje selfija. U muzeju je i soba sa lažnom hranom – poput kapkejkova i makarunsa.

Muzej bez filtera (Nofilter_museum) pridružio se nizu ustanova širom svijeta koje svoj radu usmjeravaju ka korisnicima društvenih mreža.

Muzej će biti otvoren šest meseci, a onda će se postavka seliti u druge gradove/PHILIPP LIPIARSKI

Brojni influenseri već su najavili da su zainteresovani da odu u muzej da se fotografišu.

Ali ideja privlačenja influensera je kontroverzna, zbog bliske veze između njih i brendova. Veliki broj reklama na društvenim mrežama je suptilan ili čak sublimiran.

Muzej sladoleda u Sjedinjenim Američkim Državama pokazao se popularnim među influenserima i ima više od 390.000 pratilaca na Instagramu.

Vrijednost kompanije koja se nalazi iza muzeja porasla je od tada na 200 miliona dolara, prenosi Vol strit žurnal.

Neki influenseri već su zainteresovani da dođu u muzej/PHILIPP LIPIARSKI

Na osnovu podataka drugih sličnih muzeja, Šaringer očekuje da će svakog dana njihov muzej posjećivati između 300 i 500 ljudi.

„Mislim da je to budućnost muzeja”, kaže. „Glavna stvar je da se ne radi samo o selfijima, već i o dobro provedenom vremenu, mogućnosti interakcije dok doživljavate umjetnost.

„Ljudi dosta vremena provode koristeći telefone i to je razlog zašto pokušavamo da to iskombinujemo sa nečim stvarnim i zabavnim. Ali ne mislim da je na nama da ih edukujemo”, dodaje.

Muzej je, međutim, privremen; koautori Petra Šaringer i Nils Pejper nadaju se da će izložba obići druge gradove i države.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve