Bazilika “Sagrada familia” (Sveta porodica) u Barseloni, četiri mjeseca zatvorena zbog pandemije, a duže od vijeka u izgradnji, od danas u grupama prima zdravstveno osoblje u znak priznanja za njihov rad.

Foto: REUTERS/Nacho Doce

Tek u drugoj polovini jula u tu crkvu će moći i drugi stanovnici Barselone, javila je agencija AP, a još se ne zna kada će tu moći i posjetioci iz drugih krajeva Španije.

“Sagrada familia” je sa 4,5 miliona posjetilaca u 2019. godini bila glavna znamenitost Barselone.

Ta nedovršena bazilika se gradi po projektu katalonskog arhitekte Antonija Gaudija (1852–1926), i 2005. godne je uvrštena na listu Svjetske baštine UNESKO-a.

Kada je Gaudi tu sahranjen 1926, bilo je završeno manje od četvrtine gradjevine, dok je polovina planiranih radova premašena tek 2010. godine, kada ju je posvetio tadašnji papa Benedikt 16 i time je ozvaničio kao hram Katolike crkve.

Očekuje se da bi ta crkva mogla biti završena do 2026. godine, na stogodišnjicu Gaudijeve smrti.

Ta gradjevina je za stanovnike Barselon sporna jer veličinom konkuriše gradskoj katedrali i jer se svima ne svidja jedinstven Gaudijev dizajn, a postala je i prepreka izgradnji tunela na važnoj željezničkoj pruzi pod gradom.

“Sagrada familia” je gradjevinsku dozvolu dobila tek juna prošle, 2019, posle 137 godina nelegalne gradnje, započete još 1882. Maksimalna dozvoljena visina je 172 metra, što bi je činilo najvišom gradjevinom u Barseloni, a najnoviji budžet za ostatak radova je 374 miliona eura.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve