Bivši direktor španske banke Bankinter Haime Botin (83) kažnjen je sa 52 miliona eura, nakon što je osuđen za krijumčarenje slike Pabla Pikasa koja je proglašena za nacionalno blago.

Foto: EPA

On je osuđen i na 18 mjeseci zatvora, ali tu kaznu najvjerovatnije neće odslužiti zbog svojih godina i jer je to prvo djelo za koje je osuđen, prenosi Rojters.

Špansko tužilaštvo optužilo je Botina da je 2015. godine pokušao da proda sliku „Glava mlade žene” iz 1906. godine, vrijedne 26 miliona eura, a cijeli slučaj otkrili su carinski službenici na francuskom ostrvu Korzika, prilikom rutinskog pretresa Botinove jahte.

Kako se navodi u obrazloženju, on je pokušao da proda sliku uprkos zabrani izvoza kulturnih djela značajnih za Španiju.

Botin je negirao optužbe, navodeći da je želio sliku da odnese u Švajcarsku da bi je sačuvao, prenosi Tanjug.

Viši sud u Madridu naveo je i da je Botin još 2012. godine obavješten od strane aukcijske kuće Kristi da mu treba dozvola države za prodaju slike, ali uprkos tome, Botin je u Valensiji ukrcao sliku na jahtu i rekao kapetanu da je sakrije od vlasti.

Botin je bio direktor banke Bankinter od 1986. do 2002. godine, a posjeduje i udio u vlasništvu banke kroz investicioni fond Kartival u iznosu od 23 odsto.

Komentari

avatar